prumerna-cena-mobilu-v-cr-klesla-na-6-390-kc
Apple Novinka Průměrná cena mobilů v ČR klesla na 6 390 Kč

Průměrná cena mobilů v ČR klesla na 6 390 Kč

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 8. 2015 22:00 2

Cena telefonů prodávaných v tuzemských e-shopech klesla letos v prvním pololetí o 9 % na průměrnou cenu 6 390 Kč. Lidem, kteří nákup telefonu odložili, se tak čekání vyplatilo. Letos v prvním pololetí stabilně klesaly i ceny paměťových karet.

Reklama

Oproti lednovým hodnotám znamenaly úspory při červnovém nákupu až 27 %. Uvedla to služba Karsa Monitor, která analyzuje ceny zboží v internetových obchodech. Odborníci očekávají pokles cen i v druhém pololetí.

Cena mobilních telefonů prudce padala zejména v lednu a únoru, tedy v době povánočních slev. Klesající trend však bylo možné registrovat v průběhu celého pololetí. Červnová průměrná cena byla o 616 Kč nižší oproti lednové, která byla po vánočních svátcích ještě na hodnotě převyšující 7 000 Kč.

Stabilní pokles cen panoval v e-shopech také u paměťových karet. Oproti lednovým cenám, které v průměru činily 3 685 Kč, klesly ceny paměťových karet v červnu až na 2 703 Kč. „Pokud si zákazník počkal, znamenalo to pro něj úsporu bezmála 1 000 korun. V procentuálním vyjádření to znamená 27 %,“ uvedl Michal Ježek, ředitel společnosti Karsa Technologies.

V první polovině letošního roku se do cen elektroniky podle odborníků sice promítl silný kurz amerického dolaru, ale ani to nestačilo k tomu, aby elektronika pro spotřebitele zdražila. „Ceny v první polovině roku mírně vzrostly u výrobců počítačů a elektronických a optických přístrojů. Naopak v případě výrobců elektronických součástek a komunikačních zařízení ceny v první polovině roku mírně poklesly,“ uvedl analytik společnosti Akcenta, Miroslav Novák.

Zdroj:Karsa TechnologiesTZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama