windows-95-slavi-dvacate-narozeniny
Apple Novinka Windows 95 slaví dvacáté narozeniny

Windows 95 slaví dvacáté narozeniny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 8. 2015 16:30 6

Od představení Windows 95 už uběhlo dlouhých dvacet let. Uvedení operačního systému na trh tehdy provázela velkolepá marketingová kampaň, Microsoft si zaplatil jako reklamu i jedno vydání tradičního britského deníku The Times.

Reklama

Americká společnost Microsoft začala „pětadevadesátky“ prodávat ve čtvrtek 24. srpna roku 1995.  Ze systému se okamžitě stal obchodní trhák, jen za pouhou hodinu od zahájení prodeje se firmě údajně podařilo udat více než milion krabic s novým produktem.

Windows 95 přinesly zcela nové grafické prostředí s nabídkou Start a hlavním panelem, trochu jiný způsob ovládání, nebo přechod na 32bitovou architekturu. Formou servisních balíčků systém postupně nabízel také podporu Internet Explorer 2.0, FAT32, DirectX, USB a akcelerační technologie MMX.

Svůj úplně první operační systém Windows 1.0 začal Microsoft prodávat v listopadu 1985 po téměř čtyřletém vývoji. Koncem roku 1987 pak vydala firma druhou, vylepšenou verzi označenou jako 2.0 s bohatou nabídkou programů Excel, Word nebo PageMaker. V květnu 1990 byly uvedeny Windows 3.0, ve stejné době Microsoft uvedl na trh i kancelářskou sadu Office. Poté se na trh dostaly Windows 95, Windows 98 a legendární „xpéčka“.

Ty o několik let později vystřídaly kritizované Windows Vista, na které řada uživatelů, z části také kvůli vyšším hardwarovým nárokům, odmítala přejít. Reputaci firmě napravily až distribuce Windows 7 a Windows 8. Zatím poslední Windows 10 firma představila letos v lednu a uživatelům je nabídla v červenci.

Zdroj: CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama