podil-diskretnich-grafik-amd-a-nvidia-na-trhu
Novinka Podíl diskrétních grafik AMD a Nvidia na trhu

Podíl diskrétních grafik AMD a Nvidia na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 8. 2015 18:39 46

Máme opět aktuální data poměru grafik, Nvidia roste a AMD se dále propadá.

Reklama
Podíl diskrétních grafik AMD a Nvidia na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Mercury Research tradičně zveřejnila stav trhu diskrétních grafických karet, a jelikož ty (použitelné) vyrábí už pouze Nvidia a AMD, jedná se v podstatě rozdělení trhu mezi těmito dvěma firmami. Podívejme se do grafu, který k tomuto datu vydala Nvidia partnerům, a který není asi úplně veřejný. Stejně se dostal na veřejnost, jelikož odpovídá číslům auditora, není důvod jej nepoužít.

Ke zlomu grafického trhu došlo vloni, v Q2-14. Všimněte si, že do té doby byl stav spíše setrvalý a Nvidia se držela někde kolem 62-65 procent a AMD na svých 35 procentech. Nvidia ale v tu dobu vydala Maxwell (konkrétně GTX 980 a 970) a to řádně zahýbalo trhem. GeForce GTX 980 nabízela na svou dobu ohromný výkon, nízkou spotřebu a plno nových technologií. Vše od AMD v tu chvíli zastaralo, a je to znát na prodejích a číslech. Také GTX 970 byl ohromný hit, do chvíle než se provalil problém s pamětí se jich prodaly miliony. AMD kontrovalo nižší cenou už v té chvíli starých karet, to zákazníky ale očividně neoslovilo.

Drastický propad AMD tedy vidíme hned v dalších kvartále Q3-14, Nvidia dobyla poprvé v historii metu 72 procent podílu, AMD spadlo na 28 procent. A jelikož AMD neuvedlo nic atraktivního ani v Q3-14, ani v Q1-15, jejich podíl stále klesal. V Q1-15 měla Nvidia již 77 procent a AMD jen 23 procent trhu. A jelikož AMD v Q2-15 jen přeznačovalo, což fakticky nikoho neoslovilo, prodeje dál padají. Jeden model Fury X s málo pamětí a omezená nabídka dvou výrobců u Fury, nespasí nic. O Fury je ještě menší zájem než o APU a FX, tedy (jak se časem ukáže) jde o tristní propadák pro pár nejfanatičtějších fandů značky.

Aktuálně Nvidia prodá vše co vrhne na trh, i když upřímně, právě proto si může dovolit tak nehorázné ceny grafik, a ty jistě netěší žádného zákazníka. O výhodnosti, dobrém poměru ceny a výkonu nelze hovořit snad u žádné současné karty GeForce. Bohužel ale taková je realita, kde není konkurence, není tlak na cenu. Ve druhém kvartále 2015 má tedy Nvidia podíl 82 procent a AMD poprvé v moderní historii kleslo pod 20 procent, konkrétně na 18 procent. Osobně odhaduji v Q3-15 setrvalý stav a finální Q4-15 v tomto poměru: Nvidia 86 procent, AMD 14 procent. To už se snad ani nevyplatí ty karty vyrábět (sarkazmus).

Zdroj: Mercury Research,Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama