asus-mg278q-27-144hz-monitor-s-tn-panelem-wqhd-rozlisenim-a-podporou-freesync
Novinka Asus MG278Q: 27" 144Hz monitor s TN panelem, WQHD rozlišením a podporou FreeSync

Asus MG278Q: 27" 144Hz monitor s TN panelem, WQHD rozlišením a podporou FreeSync

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 8. 2015 17:00 1

Před několika dny jsme Vám přinesli recenzi herního monitoru Asus MG279Q, který se může pochlubit panelem typu IPS s obnovovací frekvencí až 144 Hz a podporou technologie AMD FreeSync. K tomuto modelu nyní Asus hodlá přidat také levnější alternativu nazvanou MG278Q, která se liší prakticky pouze tím, že využívá panel typu TN. 

Reklama

Vzhledem k využití technologie FreeSync monitor cílí hlavně na hráče z řad vlastníků grafických karet Radeon značky AMD. Parametricky se pak MG278Q prakticky vůbec neliší od zmíněného modelu MG279Q. Je ale založen na panelu TN, který bohužel na rozdíl od dříve vydaného MG279Q nezaručuje pozorovací úhly 178 °. Budeme se tak muset spokojit se 160 stupni ve vertikálním a 170 stupni v horizontálním směru. Zbytek parametrů je však prakticky stejný. MG278Q nabídne 27" úhlopříčku a nativní rozlišení WQHD (2560 × 1440 pixelů). Tato kombinace zaručuje jemnost, nebo chcete-li hustotu pixelů 109 PPI. Díky tomuto rozlišení nabídne monitor přibližně o 77 % větší pracovní plochu oproti běžným Full HD displejům. 

Asus MG278Q: 27" 144Hz monitor s TN panelem, WQHD rozlišením a podporou FreeSync
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Díky vysoké obnovovací frekvenci až 144 Hz je výborná také doba odezvy (GtG) monitoru, která je pouhá 1 ms. Využití monitoru se tak nemusíme bát ani při hraní rychlých FPS a závodních her, kde už může být horší doba odezvy cítit. Jas displeje může dosáhnout až na 350 cd/m2. Asus svoje nové LCD vybavilo také několika exkluzivními technologiemi, které ocení hlavně hráči. Mezi ně se řadí třeba nástroje GamePlus a GameVisual. Nástroj GamePlus umožňuje stiskem klávesové zkratky zaktivovat snímání herních statistik jako je funkce časovače a počítadlo FPS. Druhá technologie označená jako GameVisual potom nabídne až šest přednastavených režimů zobrazení, mezi nimiž najdeme režimy Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS a sRGB. Asus myslel také na naše oči a monitor vybavil možností výběru ze čtyř různých nastavení redukce modré složky světla. Modrou složku světla díky tomu lze zredukovat až o 70 %, čímž se může výrazně snížit únava očí při delším používání. Součástí sady technologií Eye Care je samozřejmě také redukce blikání podsvícení Flicker Free. 

Asus MG278Q: 27" 144Hz monitor s TN panelem, WQHD rozlišením a podporou FreeSync
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pro připojení monitoru k PC či notebooku slouží jeden vstup dual-link DVI, dva porty HDMI a také jeden DisplayPort 1.2. Součástí monitoru je však také dvojice portů USB 3.0, které mohou posloužit pro rychlé nabíjení různých zařízení. Monitor má na zadní straně stojanu také háček pro vedení kabeláže. Displej lze také polohovat díky nastavitelnému stojanu. Můžeme ho otáčet horizontálně i vertikálně a také výškově nastavovat. Pokud se rozhodnete zmíněný stojan nevyužít a monitor přimontovat na stěnu, můžete tak učinit díky závitů pro uchycení VESA. 

Designem je nový model mírně odlišný od staršího MG279Q, nicméně ne nijak výrazně. Kromě nastavitelného stojanu je dalším bonusem také dvojice 2W reproduktorů integrovaných do monitoru. Asus MG278Q bude k dostání od začátku září. Cena tohoto monitoru je však zatím záhadou. Rozhodně by však mělo jít o levnější alternativu k Asus MG279Q, který má cenovku posazenou kolem 17 000 Kč. 

Zdroj: techPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama