humanoidni-robot-od-googlu-byl-otestovan-v-terenu
Novinka Humanoidní robot od Googlu byl otestován v terénu

Humanoidní robot od Googlu byl otestován v terénu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 8. 2015 16:00 1

Společnost Boston Dynamics, kterou vlastní internetový gigant Google, na konferenci Lab 11 demonstrovala schopnosti svého humanoidního robota. Působivé video zachycuje Atlase, jak se hi-tech stroj jmenuje, chodícího po náročném lesním terénu.

Reklama

„Děláme pokroky, takže Atlas se dokáže pohybovat téměř jako člověk. Netvrdím, že dokáže dělat všechno co vy. Pokud však budeme pokračovat v tom, co děláme, dostaneme se tam,“ prohlásil Marc Raibert, zakladatel Boston Dynamics.

Robot byl při svém výletu do přírody připojený k externímu zdroji energie, výzkumníci však už dnes pracují na modelu, který se do budoucna obejde bez kabelů. Pravda, schopnost Atlase pohybovat se v terénu má zatím své limity. Stroj vypadá po většinu času jako silně opilý. Na vychytání všech „mušek“ je ale stále ještě dost času.

Boston Dynamics je jednou z mnoha společností, kterou Google v minulých letech koupil. Firma je známá zejména vývojem pro americkou armádu a nejrychleji běžícím robotem na světě Cheetah (gepard).

Od robotů podobných člověku, jako je Atlas, si výrobce slibuje, že by mohli být využíváni při přírodních katastrofách a nehodách, jako třeba bylo neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama