slepi-lide-by-brzy-mohli-videt-diky-bionickemu-oku
Novinka Slepí lidé by brzy mohli vidět díky bionickému oku

Slepí lidé by brzy mohli vidět díky bionickému oku

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

6. 7. 2015 11:30 8

Bionika má za sebou další významný úspěch. Jedná se o zařízení s názvem Argus II, které je mezi lidmi známé jako bionické oko.

Reklama

Argus II sestává z brýlí podobných těm slunečním a dále z malé krabičky, kterou si uživatel může pověsit například kolem krku. Brýle snímají místo, kam se díváte a následně data odesílají do krabičky. Ta je zpracovává a odesílá do voperovaného zařízení v oční sítnici, která je znovu zpracuje a již „přeložené“ odešle do lidského mozku.

Slepí lidé by brzy mohli vidět díky bionickému oku
i Zdroj: PCTuning.cz

Argus II úspěšně prošel první klinickou studií, které se zúčastnilo celkem 30 lidí ve věku mezi 28 a 77 lety. Čtyři z pěti účastníků následně vypovědělo, že se jejich zrak zlepšil. Nikdo ze zkoumaného vzorku přitom nepocítil žádné omezení, nebo dokonce nežádoucí účinky.

Bionické oko aktuálně řeší pouze problémy s onemocněním retinitis pigmentosa, což je soubor dědičných poruch, při kterém postupně odumírají světločivné buňky a člověk postupně zůstává zcela slepý.

Do budoucnosti by vědci chtěli bionické oko dále vylepšit nejen co se týče ostrosti vnímaného obrazu, ale také šířky využití. Postupně by také měla být snížena cena zařízení, která se nyní odhaduje na 100 000 dolarů, tedy asi 2,4 milionu korun.

Zdroj: Digital Trends

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama