umelecke-kritice-se-diky-algoritmu-nove-mohou-venovat-i-pocitace
Novinka Umělecké kritice se díky algoritmu nově mohou věnovat i počítače

Umělecké kritice se díky algoritmu nově mohou věnovat i počítače

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

18. 6. 2015 10:00 1

Od pradávna platí, že umění je čistě subjektivní záležitost a to zvlášť co se týče kreslení – každý z nás má z obrazu docela jiný pocit a určit tak, který z obrazů je nejhodnotnější, nebo například nejoriginálnější, je zhola nemožné. To se nyní rozhodli změnit výzkumníci Amed Elgammal a Babak Saleh.

Reklama

Výzkumnické duo představilo algoritmus pro objektivní posuzování obrazů. Tento algoritmus čerpá z databáze Wikiart obsahující přibližně 62 000 maleb světových autorů. 

Wikiart čítá téměř všechna významná díla, která sahají až o několik století dozadu. Algoritmus přitom zjišťuje, zdali se daná kresba neinspirovala nějakým starším obrazem. Algoritmus dále dokáže odhalit, zdali obraz měl (a nebo má) vliv na další umělce. Ve výsledném hodnocení algoritmus zohledňuje obě tyto položky.

Umělecké kritice se díky algoritmu nově mohou věnovat i počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Testování bylo provedeno na kresbách od Vermeera, Moneta, Michelangela, Rodina a Durera. První trojice se umístila na předních místech žebříčku. Propadli jenom Rodin a Durer, kteří podle testu nebyli moc originální a ani moc lidí dále neinspirovali. 

Podle vědců by umělá inteligence tímto způsobem v budoucnosti mohla hodnotit i literární díla nebo hudbu. Konečně bychom se tak dočkali naprosto objektivních recenzí. Otázku zdali by to bylo dobře či nikoliv necháme viset ve vzduchu.

Zdroj: TechRadar

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama