specifikace-graficke-karty-amd-radeon-fury-x-potvrzeny-mezi-vybavou-se-objevi-i-4096-stream-procesoru
Novinka Specifikace grafické karty AMD Radeon Fury X potvrzeny. Mezi výbavou se objeví i 4096 stream procesorů

Specifikace grafické karty AMD Radeon Fury X potvrzeny. Mezi výbavou se objeví i 4096 stream procesorů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 6. 2015 18:00 48

Na webu se objevily potvrzené specifikace chystané vlajkové lodi společnosti AMD, podle nichž bude grafická karta AMD Radeon Fury X skutečně tím nejvýkonnějším, co bude pro spotřebitele na poli jednočipových grafických karet k dostání. Zásadním parametrem výkonu by totiž mělo být 4096 GCN stream procesorů.  

Reklama

Netřeba patrně dodávat, že dvojice nadcházejících nejvýkonnějších grafických karet od AMD bude založená na zcela novém GPU Fiji ve dvou variantách s přízviskem Pro a XT. Potvrzeným specifikacím snad již můžeme věřit, jelikož do oficiálního představení nezbývá už ani týden. Jak jsem již zmínil, těšit se můžeme na dva modely grafických karet. Konkrétně půjde o model Radeon Fury X založený na GPU Fiji XT a Radeon Fury založený na grafickém čipu Fiji Pro. 

Specifikace grafické karty AMD Radeon Fury X potvrzeny. Mezi výbavou se objeví i 4096 stream procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle zdroje webu WCCFtech se AMD rozhodlo pro zavedení označení Fury nejen proto, že se jedná o jakousi poctu dřívějším grafikám ATI Rage, ale zejména proto, že půjde o úplně první grafické karty, které budou využívat paměti vrstvené na sebe s velkou šířkou pásma označované jako HBM. Nyní si řekněme něco k rozdílům obou vlajkových modelů. Obě karty budou vybaveny zmíněným GPU Fiji a nabídnout tedy i paměti typu HBM1 s kapacitou 4 GB. Výkonnější model Radeon Fury X nicméně bude využívat otevřenou variantu GPU, označovanou jako Fiji XT. 

Specifikace grafické karty AMD Radeon Fury X potvrzeny. Mezi výbavou se objeví i 4096 stream procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Slabší varianta Fury bude mít dle očekávání mírně "osekaný výkon". To bude zapříčiněno tím, že bude mít deaktivovaných několik stovek stream procesorů (shaderů), z čehož vyplývá i o něco menší počet výpočetních jednotek GCN. Dalším rozdílem by měl být také fakt, že Fury bude k dostání pouze se vzduchovým chladičem (v referenčním provedení), zatímco Fury X bude k dostání jak s uzavřeným vodním chlazením, tak se vzduchovým chladičem. Spekuluje se nicméně o tom, že AMD dá partnerským výrobcům možnost Fury vybavit nereferenčním chladičem, tudíž bychom se "vodníka" mohli dočkat i u slabšího provedení. Nyní se podívejme na specifikace, které byly doposud potvrzeny. 

Specifikace grafické karty AMD Radeon Fury X potvrzeny. Mezi výbavou se objeví i 4096 stream procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Z parametrů jednotlivých karet je patrné, že nadcházející vlajková loď nabídne oproti té předchozí (R9 290X) téměř dvojnásobný výkon, přičemž spotřeba a potažmo TDP se zvýšila pouze nepatrně. Efektivita karty bude tedy výrazně vyšší, stejně jako samotný výpočetní výkon. Za vyšším výkonem stojí samozřejmě také výrazně vyšší propustnost paměťové sběrnice, za což můžeme děkovat využití pamětí HBM, které jsou navíc méně žravé a náročné na prostor. Dalším plusem je také dvojnásobný nárůst ROP a poměrně slušné zvýšení počtu TMU. Co do pracovních frekvencí se žádná revoluce neudála, i když mírný nárůst očekávat můžeme, nemluvě o boost frekvencích, které zatím neznáme. Shrnuto a podtrženo, AMD se s Fiji podařilo zvednout výkon oproti staršímu Hawaii o nějakých 50 %, přičemž velikost samotného čipu vzrostla zhruba o čtvrtinu. 

Na konečné specifikace týkající se taktů a zejména na ceny si budeme muset počkat do 16. června, kdy by mělo AMD karty oficiálně odhalit v rámci hráčské výstavy E3. Pokud AMD svoje zbrusu nové high-endové karty nepohřbí cenou, můžeme se těšit na pořádný souboj s konkurenční nVidií.  

 Zdroj: WCCFtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama