na-web-unikly-ceny-grafik-rady-radeon-r-300-budou-vyssi-nez-u-dvouste-serie
Novinka Na web unikly ceny grafik řady Radeon R 300. Budou vyšší než u dvousté série

Na web unikly ceny grafik řady Radeon R 300. Budou vyšší než u dvousté série

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 6. 2015 16:30 32

Od nové řady grafických karet od společnosti AMD jistě řada uživatelů očekávala, že přinese něco přelomového, což se vyjma dvou vlajkových modelů nestane. Mnozí z nás proto doufali alespoň v to, že řada Radeon R 300 nabídne o něco nižší ceny, než ta předchozí. Toho se však nejspíše také nedočkáme, jelikož podle uniklých informací, které zveřejnil web Sweclockers, budou modely nové řady ještě dražší, než ty staré při jejich uvedení na trh.

Reklama

Uniklý ceník zahrnuje pouze modely Radeon R9 390(X), 380 a R7 370 a 360. Na ceny vlajkových lodí řady Radeon, které již téměř jistě ponesou označení Fury a Fury X, si budeme patrně muset počkat minimálně do zahájení herní výstavy E3. 

Na web unikly ceny grafik řady Radeon R 300. Budou vyšší než u dvousté série
i Zdroj: PCTuning.cz

Z tohoto přehledu je mimo cen patrné také to, že novým grafikám R9 390X a R9 390 založeným na GPU Grenada - což je v podstatě přeznačený a vylepšený Hawaii - bylo dáno do vínku 8 GB grafických pamětí GDDR5 namísto původních 4 GB. 4 GB grafických pamětí nicméně bude vybavena jedna z karet založených na GPU Tonga, které v současnosti využívá Radeon R9 285.

Na ceníku chybí také model Radeon R9 380X, který měl být údajně založený na GPU Tonga XT, tedy výkonnější variantě loňského GPU Tonga. Zbylé modely v ceníku budou založeny na GPU Curacao/Pitcairn a Bonaire. AMD se tak nejspíše rozhodlo, že postarší GPU Cape Verde a Tahiti už patří do starého železa.

Na web unikly ceny grafik řady Radeon R 300. Budou vyšší než u dvousté série
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud je ceník reálný, potom by se měl stát Radeon R9 390X konkurencí pro nVidia GeForce GTX 980 v segmentu okolo 500 dolarů, potažmo přibližně 15 000 Kč. Model R9 390 bude umístěn mírně nad cenou GTX 970 a Radeon R9 380 by se měl uhnízdit mezi modely GTX 970 a GTX 960. Ceny samozřejmě ještě nejsou potvrzeny oficiálně, nicméně web SweClockers je velice často spolehlivý zdroj. Finální ceny bychom se ostatně měli dozvědět již v půlce tohoto měsíce.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama