lide-stale-casteji-sleduji-internetove-video-na-smartphonech-a-tabletech
Apple Novinka Lidé stále časteji sledují internetové video na smartphonech a tabletech

Lidé stále časteji sledují internetové video na smartphonech a tabletech

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 5. 2015 11:00 7

Internetová videa sleduje nejvíce lidí na počítačích a noteboocích, roste ale i popularita jejich sledování na smartphonech nebo tabletech. Chytré telefony jednoznačně vedou u nejmladších uživatelů, po tabletu rádi sáhnou i ostatní členové rodiny. Výsledky vycházejí z výzkumu Video na internetu 2015, který pravidelně realizuje společnost Mediaresearch. Zúčastnila se ho tisícovka respondentů z Českého národního panelu, kteří reprezentují internetovou populaci ČR starší 15 let.

Reklama

Ačkoli lidé stále nejvíce sledují internetová videa na noteboocích (alespoň jednou denně 32 %) nebo na klasických stolních počítačích (27 %), čím dál častěji sahají též po mobilních zařízeních, hlavně smartphonech a tabletech. A protože jsou tato přenositelná zařízení často slušně vybavená a připojená k síti, lidé na nich, vedle komunikace a čtení zpravodajství, ve volných chvílích čím dál více sledují videa. Na video na smartphonu se v současnosti dívá alespoň jednou denně 14 % lidí, na tabletu 10 %.

Suverénně nejvíce smartphone jako médium pro přehrávání internetového videa využívají respondenti ve věku 15-24 let (alespoň jednou denně 32 %). Naopak nejstarší generace (55 a více let) jej k tomuto účelu denně využívá minimálně. Starší generace ostatně o smartphony ani tak velký zájem zatím nejeví, více než dvě třetiny internetových uživatelů ve věku 55+ chytrý mobil vůbec nevyužívají.

„Tablet naproti tomu plní funkci spíše rodinného média. Pro videa z internetu je sice využíván o něco méně než smartphone, ale mezi věkovými skupinami už nejsou tak výrazné rozdíly,“ komentuje Alena Ivánková z Mediaresearch. Nejpopulárnější je pro sledování internetového videa opět mezi nejmladšími (15-24 let), z nichž alespoň jednou týdně takto tablet používá více než čtvrtina. Jak již ale bylo řečeno, zahanbit se zde nedají ani další generace, videa z internetu na tabletech zhlíží například pětina lidí ve věku 45-54 let.

Zdroj: TZ Mediaresearch

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama