vlajkova-lod-nadchazejici-serie-grafik-radeon-r-300-uz-ma-jmeno-s-odkazem-na-serii-ati-rage
Novinka Vlajková loď nadcházející série grafik Radeon R 300 už má jméno s odkazem na sérii ATI Rage

Vlajková loď nadcházející série grafik Radeon R 300 už má jméno s odkazem na sérii ATI Rage

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

31. 5. 2015 11:00 15

Už od března se šíří zvěsti, že nová vlajková loď společnosti AMD založená na GPU "Fiji XT" bude vybočovat z běžného označení grafik od AMD. Odkloní se tedy od formátu Radeon R9 3xx. To ostatně před nedávnem potvrdil také web SweClockers a my jsme Vás o tom informovali. Doposud však nebylo jasné, jak se vlajkový model nadcházející řady bude jmenovat.

Reklama

Nyní se vyrojily první informace naznačující, že označení budoucího konkurenta grafiky GTX Titan X by si mělo vzít inspiraci ze slavné série grafik ATI Rage. Hovoří se o tom, že označení karty by mělo být velice podobné tomuto staršímu značení, a nejvýkonnější grafika řady Radeon R 300 se bude podle spekulací webu ChipHell jmenovat AMD Radeon Fury. 

Vlajková loď nadcházející série grafik Radeon R 300 už má jméno s odkazem na sérii ATI Rage
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon Fury by tak měl podobně jako v případě Titan X od společnosti nVidia zcela vybočit z běžného značení. Pro Titan X se bude jednat o přímého konkurenta, který by měl mít výraznou výhodu zejména ve využití grafických pamětí HBM, které díky vrstvení paměťových čipů na sebe zajišťují větší propustnost sběrnice. 

Právě díky tomu si může karta dovolit menší PCB a potažmo i menší chladič, který bude vzhledem k výbavě kapalinový. Uzavřený AiO chladič bude propojen se 120mm radiátorem. Web ChipHell hovoří také o tom, že Radeon Fury bude napájený pomocí dvojice 8pinových PCIe konektorů a mezi jeho zobrazovacími výstupy najdeme tři DisplayPorty 1.2a a jeden konektor HDMI 2.0. 

Vlajková loď nadcházející série grafik Radeon R 300 už má jméno s odkazem na sérii ATI Rage
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi hlavní aktiva nadcházející vlajkové grafiky od AMD vůči konkurenci by se tak měla zařadit zejména nízká hlučnost, vysoký výkon a propustnost sběrnice pamětí, nikoli však nízká spotřeba energie. To ostatně není v třídě, pod níž bude Radeon Fury spadat, vůbec důležité. Sportovní auto si ostatně také nekupujeme kvůli nízké spotřebě. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama