eset-odhalil-v-google-play-dalsi-podvodne-aplikace
Novinka ESET odhalil v Google Play další podvodné aplikace

ESET odhalil v Google Play další podvodné aplikace

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 5. 2015 11:00 2

Experti společnosti ESET odhalili v oficiálním obchodu pro Android třicet podvodných aplikací, které se tvářily jako doplňky ke hře Minecraft, ale ve skutečnosti se snažily uživatele vydírat.

Reklama

Google v reakci na zjištění ESETu všechny odhalené aplikace z Obchodu Play odstranil. Od léta 2014, kdy se v něm objevila první z nich, se však celkový počet jejich instalací pohybuje podle dostupných dat v rozmezí 660 tisíc až 2,8 milionu.

Tvůrci podvodných aplikací využili popularitu hry Minecraft a snahu hráčů získat v této hře bezpracně výhody. Nabídli proto aplikace, které slibovaly, že ve hře zařídí „zkratky k výhodám“ (angl. cheat).

Aplikace však po nainstalování místo toho zobrazovaly na displeji varování o údajném nebezpečném viru v přístroji. Co nabízely jako řešení, však byla ve skutečnosti aktivace prémiových SMS v ceně 5,80 eur týdně.

varování na displeji infikovaného přístroje

Firma ESET si v této souvislosti pro uživatele připravila sadu doporučení. Zájemci o aplikace by se měli vyhýbat neautorizovaným zdrojům; i přes občasný výskyt škodlivých aplikací je nejbezpečnějším zdrojem Google Play.

Důležité také je věnovat pozornost tomu, jak jsou aplikace hodnoceny uživateli. Právě odhalené falešné aplikace pro Minecraft měly špatné známky a záplavu negativních komentářů – a přesto si některé z nich instalovalo až půl milionu uživatelů.

Zdroj: ESET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama