apple-osvezil-svoji-nabidku-o-15-macbook-pro-s-trackpadem-force-touch-a-levnejsi-imac-s-retina-5k-displejem
Apple Novinka Apple osvěžil svoji nabídku o 15" MacBook Pro s trackpadem Force Touch a levnější iMac s Retina 5K displejem

Apple osvěžil svoji nabídku o 15" MacBook Pro s trackpadem Force Touch a levnější iMac s Retina 5K displejem

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

20. 5. 2015 10:00 1

Apple se nedávno rozhodl ukončit prodej svého staršího 15" notebooku MacBook Pro, který by nyní měl nahradit nový 15" model MacBook Pro s Retina displejem, jehož hlavní inovací je využití trackpadu Force Touch. Mezi jeho novinkami najdeme také výkonnější disk, specializovanou grafiku a lepší výdrž baterie. Kromě nového profesionálního notebooku Apple do svého portfolia přidat také 27" iMac s Retina 5K displejem, jehož cena je 63 990 Kč, což je o 6 000 méně než u původního modelu.

Reklama

Nejprve se však podívejme na zoubek novému 15" MacBook Pro s Retina displejem. Ten bude k dostání ve dvou konfiguracích, které se celkem zásadně liší svojí vnitřní výbavou. Společným jmenovatelem obou modelů je využití Retina displeje s velikostí úhlopříčky 15" a nového trackpadu Force Touch, který oproti běžným touchpadům nabízí také hmatovou zpětnou vazbu a vestavěné snímače tlaku. Mezi další inovace notebooků patří využití flashového úložiště, které je až 2,5× rychlejší než disk využitý u předchozí generace a to hlavně díky využití rozhraní PCIe s propustností až 2 GB/s. Zvýšena byla také výdrž na baterie, která by nyní měla dosahovat až 9 hodin při přehrávání videa.

Apple osvěžil svoji nabídku o 15" MacBook Pro s trackpadem Force Touch a levnější iMac s Retina 5K displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

K dostání jsou konkrétně dva modely, jejichž ceny jsou 61 989,99 Kč a 76 999 Kč. Jednotlivé modely si však můžeme libovolně vylepšit v konfigurátoru. Rozdíly mezi oběma modely tkví hlavně v kapacitě vnitřního úložiště (256 GB nebo 512 GB) a samozřejmě také ve využitém procesoru. Zde může výběr padnout buď na čtyřjádrový Intel Core i7 s taktem 2,2 GHz nebo Intel Core i7 s frekvencí 2,5 GHz. U výkonnějšího modelu jde o procesor z rodiny Haswell, zatímco v druhém případě jde o Broadwell. Pouze výkonnější model je vybavený "dedikovanou" grafikou Radeon R9 M370X se 2 GB GDDR5 pamětí. Levnějšímu modelu musí postačit integrovaný grafický čip Intel Iris Pro. Obě varianty využívají Retina displej s panelem typu IPS a nativním rozlišením 2880 × 1800 pixelů.

Apple osvěžil svoji nabídku o 15" MacBook Pro s trackpadem Force Touch a levnější iMac s Retina 5K displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se podívejme na zoubek levnější verzi AiO počítače iMac s Retina 5K displejem. Ten byl naopak oproti původnímu modelu mírně "osekán". Především se dočkáme mírně slabšího čtyřjádrového procesoru Intel Core i5, jehož takt je 3,3 GHz namísto původní 3,5 GHz. Změny se dočkal také disk. U levnější verze se totiž nejedná o tzv. Fusion Drive, ale o klasický pevný disk s kapacitou 1 TB. Lehce se šetřilo také na grafické kartě. Původní Radeon R9 M290X byl totiž nahrazen o něco slabší modelem Radeon R9 M290 se 2 GB grafických pamětí. Zbytek specifikací zůstává stejný a dočkáme se tak 8 GB RAM a Retina displeje s IPS panelem, úhlopříčkou 27" a rozlišením 5120 × 2880 pixelů.  

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama