amd-hodla-apu-godavari-vydat-uz-v-kvetnu-14nm-procesory-amd-vsak-prijdou-az-v-pristim-roce
Novinka AMD hodlá APU "Godavari" vydat už v květnu, 14nm procesory AMD však přijdou až v příštím roce

AMD hodlá APU "Godavari" vydat už v květnu, 14nm procesory AMD však přijdou až v příštím roce

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

28. 4. 2015 18:15 1

Podle zdrojů blízkých výrobě procesorů značky AMD hodlá tento výrobce vydat svojí další generaci APU s kódovým označením "Godavari" již příští měsíc. 

Reklama

Mělo by se jednat o nástupce současné řady "Kaveri", přičemž základem těchto APU by měla být vylepšená architektura procesorových jader " Excavator". Součástí APU budou samozřejmě také integrované grafické čipy vycházející z microarchitektury Graphics Core Next 1.2. 

Nebude chybět ani podpora rozhraní PCI-Express 3. generace a paměťový řadič pro paměti typu DDR3 běžící na frekvencích podobných jako u řady "Kaveri". Pro připojení bude "Godavari" nejspíše využívat stávající patici FM2+. APU "Godavari" by se měla postavit do pomyslného boje proti levnějším a mainstreamovým procesorům z rodiny "Broadwell" od Intelu. AMD to však nebude mít vůbec lehké vzhledem k tomu, že se s příchodem "Godavari" téměř jistě nedočkáme žádného posunu ve výrobním procesu. 

AMD hodlá APU "Godavari" vydat už v květnu, 14nm procesory AMD však přijdou až v příštím roce
i Zdroj: PCTuning.cz

 

První APU založená na 14nm výrobním procesu by totiž měla nést kódové označení "Summit Ridge" a přijít až v roce 2016, stejně jako grafické čipy s kódovým označením "Arctic Islands", které budou využívat stejný výrobní proces. Řadu "Summit Ridge" by měla v roce 2017 následovat APU označená jako "Raven Ridge". AMD hodlá na výrobu čipů využít továrny firmy Samsung a potažmo společnosti GlobalFoundries, která má od Samsungu licenci.

Ještě v tomto roce - konkrétně v září - by měla na trh dorazit také nová série základních desek s čipsety, které by měly mít integrovaný řadič USB 3.1 vyráběný firmou ASMedia Technology Inc., s níž AMD nyní jedná. AMD se prozatím nehodlá k doposud oficiálně neohlášeným produktům vyjadřovat. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama