amd-celi-zalobe-akcionaru-vyhlidky-nejsou-dobre
Novinka AMD čelí žalobě akcionářů, vyhlídky nejsou dobré

AMD čelí žalobě akcionářů, vyhlídky nejsou dobré

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 4. 2015 14:31 79

Žaloba podaná k soudu v Kalifornii vloni dospěla k soudnímu řízení, tohle bude pro AMD hodně drahé

Reklama

Celý problém sahající až do roku 2012, vyústil v roce 2014 podáním žaloby na společnost AMD. O co šlo, a jak se vše má?

AMD čelí žalobě akcionářů, vyhlídky nejsou dobré
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor rodiny "Llano" z naší recenze na PCTuning

V roce 2010 chtělo AMD uvést na trh svá první APU, Llano. Možná si ještě pamatujete, že uvedení bylo stále odkládáno, zejména prý kvůli problémům s výrobou u Global Foundries. My jsme nakonec recenzovali první Llano až v létě roku 2011. Byl to jasný propadák. Problém byl právě v dlouhých odkladech uvedení, procesor za rok prostě zastaral, to ale nebyl hlavní problém - ten nejdůležitější vedl až k sesazení Roryho Reada, kdy zástupci AMD vědomě lhali svým vlastním mecenášům, akcionářům.

Vedení společnosti, konkrétně Rory Read, Lisa Su a Thomas Seifert měli podle žaloby vědomě lhát o potenciálu procesoru Llano vůči konkurenci. AMD uspořádalo několik konferencí pro investory, kde vyzdvihovali vlastnosti, výkon a pokročilost čipů Llano proti Intelu a jeho "APU", tedy procesorům s CPU a GPU v jednom pouzdře. AMD investorům slibovalo, že Llano bude průlomový produkt, který zvýší cenu společnosti a také akcií. Vedení AMD také lhalo investorům o údajném ohromném zájmu o procesory Llano u partnerů, výrobců sestav a prodejců.

AMD čelí žalobě akcionářů, vyhlídky nejsou dobré
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena AMD akcií v rozmezí roků 2011 a 2011, pokles je jasně vidět

Investoři nakupovali akcie, kdy cena za jednu vystoupala až na 8 USD, což bylo maximum za dlouhé předchozí roky. Bohužel za pár měsíců se zjistilo, že AMD ve všem lhalo. Zájem o Llano byl mezi výrobci minimální, a na skladech zůstaly čipy za 100 milionů dolarů, které se také odepsaly jako ztráta. Za vším stála snaha nadhodnotit cenu společnosti, kdy byly investoři vědomě uváděni v omyl. Celé to prasklo za pár týdnů, a cena akcií letěla dolů.

Pokles ceny akcií byl téměř o 80 procent, z 8 USD až pod 2 USD. Což se samozřejmě AMD akcionářům nelíbilo. V roce 2014 podali v Kalifornii na AMD a její vedení žalobu. Ta vyustila v soudní proces, který probíhá v těchto dnech. Obžaloba je jasná, AMD vědomě lhalo investorům a nikoliv jen špatně odhadlo svůj zisk, jak se snažili AMD-friendly české weby zlehčit situaci. Soudkyně Y.G. Rogers uvedla, že stojí za obžalobou a společnost AMD jasně pochybila. Právník žalující strany je zatím s výsledkem spokojen, právnící AMD se zatím nevyjádřili.

Tohle bude drahé, hodně drahé. Po několika zdrcujících zprávách o AMD posledních týdnů je tohle možná jeden z hřebíků rakve. Po drastickém omezení investicí do vývoje, slabých posledních čtvrtletích a špatnými výhledy do budoucna, to pro AMD nevypadá dobře. Drastické jsou také propady podílů na trhu grafických čipů, kde AMD vždy dominovalo. AMD se v podstatě se nachází v bezvýchodné situaci. Pokud se potvrdí spekulace o zájmu společnosti Samsung prostě AMD koupit, nebylo nikdy lepšího okamžiku. To už je ale zase jiný příběh ..

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama