v-nizozemsku-se-budou-pomoci-serveru-vytapet-domy
Novinka V Nizozemsku se budou pomocí serverů vytápět domy

V Nizozemsku se budou pomocí serverů vytápět domy

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

25. 3. 2015 14:15 9

Se zajímavým experimentem nyní přichází holandské firmy Eneco a Nerdalize, které se snaží efektivně využít teplo, které produkují servery.

Reklama

Společnost Eneco, která se zabývá výrobou a distribucí elektrické energie a plynu, se nyní spojila s poskytovatelem cloudových a výpočetních služeb, firmou Nerdalize ve spolupráci na netradičním projektu nazvaném eReadiator. Jedná se o projekt, v němž budou do pěti holanských domácností umístěny cloudové servery, z nichž vycházející teplo bude využito k vytápění domácností. 

V Nizozemsku se budou pomocí serverů vytápět domy
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto netradiční spojení technologií by mělo samotným domácnostem uspořit na topení asi 400 euro ročně. Pro cloudového poskytovatele Nerdalize se jedná o zajímavé řešení zejména z hlediska úspory místa a nákladů za chlazení. EReadiator, jak byl tento hybrid serveru a radiátoru nazván, by měl být využit k provádění složitých výpočtů pro firmy a výzkumné ústavy a zároveň by se měl starat o vytápění místnosti, kde bude instalován. ERadiator je schopen produkovat teplo v rozsahu mezi 45 a 55 stupni Celsia a tepelný výkon radiátoru by se měl pohybovat okolo 1 kW. Zbylé, přebytečné teplo je pak odváděno skrze stěnu domu ven. Serverový radiátor tudíž musí být namontovaný na obvodové zdi. Díky tomu může být server chlazen zcela pasivně a neprodukuje tak žádný hluk. 

V Nizozemsku se budou pomocí serverů vytápět domy
i Zdroj: PCTuning.cz

V běhu by mělo být prozatím pouze pět zkušebních serverů, které by měly být testovány až do konce letošního roku. Poté by se měla firma Eneco rozhodnout, zda tento systém nabídne i dalším domácnostem. Eneco a Nerdalize nicméně nejsou průkopníky využití serverů k vytápění. Obdobné projekty již běží ve Francii (ViFiB) a Německu (Cloud & Heat). Podobný systém používá již delší dobu také britská universita ve městě Leeds, která pomocí serverů vytápí jednu ze svých laboratoří.

V Nizozemsku se budou pomocí serverů vytápět domy
i Zdroj: PCTuning.cz

Majitelé jednoho z domů vybaveného eReadiatorem

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama