intel-compute-stick-bude-dodavan-s-operacnimi-systemy-windows-8-1-a-linux-zname-uz-jsou-i-ceny
Software Novinka Intel Compute Stick bude dodáván s operačními systémy Windows 8.1 a Linux, známé už jsou i ceny

Intel Compute Stick bude dodáván s operačními systémy Windows 8.1 a Linux, známé už jsou i ceny

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 3. 2015 13:45 8

Jednou ze zajímavých novinek letošního veletrhu CES byl "HDMI dongle" Compute Stick od společnosti Intel, který může v podstatě kompletně nahradit běžný počítač a měl by se stát význameným konkurentem Chromecastu. Nyní se ukazuje, že zákazníci budou mít na výběr i ze dvou předinstalovaných operačních systémů. 

Reklama

Compute Stick je poměrně robustní, zato dobře vybavený HDMI dongle, který lze připojit k televizi či jinému zobrazovacímu zařízení, kde je schopen prakticky kompletně nahradit běžné PC či HTPC. Do malého těla zařízení totiž Intel integroval čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F z rodiny Bay Trail s taktem 1,33 GHz. Procesoru mohou sekundovat až 2 GB operačních pamětí a vnitřní úložiště typu eMMC nabídne kapacitu až 32 GB. Na donglu najdeme také jeden slot pro microSD karty a porty USB 2.0 a microUSB. Pro připojení k internetu potom slouží Wi-Fi 802.11 b/g/n. Bezdrátově lze připojit i periferie a další externí zařízení pomocí technologie Bluetooth 4.0. 

Intel Compute Stick bude dodáván s operačními systémy Windows 8.1 a Linux, známé už jsou i ceny
i Zdroj: PCTuning.cz

Novinkou, kterou Intel oznámil, je to, že Compute Stick bude k dostání také v dražší verzi s 32bitovou verzí operačního systému Windows 8.1 s Bing či s Linuxem. V současnosti známe už i tuzemskou cenu obou variant. Ta levnější, s 8GB úložištěm, poloviční kapacitou RAM a OS Linux, by se u nás měla začít prodávat za cenu kolem 3 100 Kč. Cena lepšího modelu s 32GB úložištěm a Windows 8.1 by u nás měla být přibližně 4 500 Kč. Oba modely už lze předobjednávat třeba v e-shopu Alza.cz. Jejich distribuce by měla být zahájena během dubna.  

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama