asrock-x99e-itx-ac-prvni-zakladni-deska-formatu-mini-itx-s-patici-lga2011v3
Novinka ASRock X99E-ITX/ac: první základní deska formátu mini-ITX s paticí LGA2011v3

ASRock X99E-ITX/ac: první základní deska formátu mini-ITX s paticí LGA2011v3

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

16. 3. 2015 17:00

Společnost ASRock jako vůbec první výrobce dosáhl toho, že umístil na kompaktní základní desku formátu mini-ITX patici procesoru LGA2011v3, kterou lze osadit procesory Intel Core z rodiny Haswell-E včetně osmijádrového vlajkového modelu Intel Core i7-5960X. 

Reklama

V kompaktním provedení si tak můžete užít výkon současné nejvýkonnější desktopové platformy od značky Intel. Pro chlazení procesorů řady Haswell-E dodává výrobce k desce také vlastní chladič, který tvoří hlavně robustní pasiv s ventilátorem umístěným zboku. Je to pochopitelný tah vzhledem k tomu, že běžné chladiče pro tuto platformu jsou navrženy pro větší desky a potažmo i PC skříně s větším prostorem. Chladič je velice podobný procesorovým chladičům do racku a je velice nízký, aby se vešel i do menších skříní a současně nezasahoval do prostoru pro paměti. Otázkou zůstává, jak si chladič vede z hlediska hlučnosti, když má uchladit TDP až 140 wattů. Nahradit ho bohužel půjde snad pouze vodním chladičem. 

ASRock X99E-ITX/ac: první základní deska formátu mini-ITX s paticí LGA2011v3
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska umožňuje připojení pamětí typu DDR4, k čemuž jsou určeny dva sloty. Se čtyřkanálovým zapojením pamětí tedy počítat nemůžeme. Víc se jich na desku zkrátka nevejde. Pro připojení grafické karty pak může posloužit jeden slot PCI-Express 3.0 x16. Pro připojení úložných zařízení je pak určeno hned několik konektorů. Na desce najdeme jeden slot Ultra M.2, využívající sběrnici PCIe 3.0 s rychlostí x4, jeden 6Gb/s eSATA konektor, jedno rozhraní SATA-Express s přenosovou rychlostí až 10 Gb/s a čtveřici tradičních konektorů SATA III (6 Gb/s). Pro rozšiřující karty pak zbývá jeden slot mPCIe 3.0 x1, v němž je v základu umístěný Wi-Fi modul nabízející bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. K desce dostaneme také anténu. 

Překvapivě vybavený je také zadní panel X99E-ITX/ac. Zde totiž najdeme dva gigabitové ethernetové porty spravované síťovým čipem od Intelu, pětici konektorů 8knálového audia, kombinovaný port PS/2, čtveřici portů USB 3.0. Další zajímavost představuje dvouportový USB 3.1 řadič s konektory typu A. 

Zatím není jasné, na jaké uživatele by se měla tato netradiční základní deska zaměřovat, a ani sám výrobce to neuvádí. Stejně tak prozatím neznáme cenu, ani konkrétní datum uvedení na trh. Co na toto řešení říkáte vy? Má podle Vás smysl kompaktní sestava s procesorem Haswell-E, ale pouze jednou grafickou kartou a dvěma DDR4 moduly?

Zdroj: techPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama