apple-predstavil-svuj-doposud-nejtenci-macbook
Apple Novinka Apple představil svůj doposud nejtenčí MacBook

Apple představil svůj doposud nejtenčí MacBook

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 3. 2015 11:00 20

Nový MacBook, který na včerejší prezentační akci představila firma Apple, je vybavený 12" Retina displejem, váží necelý 1 kg a v nejširším místě je jeho profil tlustý pouhých 13,1 mm. 

Reklama

Oděn je do celokovového těla a využívá klávesnici s mechanismem"butterfly". Pro ovládání samozřejmě slouží také velký trackpad vybavený čipem Taptic Engine zajišťující mírnou hmatovou odezvu. Displej nového MacBooku je, jak jsem již zmínil, 12" typu Retina s netradičním rozlišením 2304 × 1440 pixelů a tudíž i poměrem stran 16:10.

 

Další výraznou zajímavostí nového MacBook je univerzální konektor umístěný na levém boku zařízení. Ten v sobě spojuje rozhraní USB-C (10 Gb/s), DisplayPort, Thunderbolt a další. Jedná se o skutečně přelomový konektor, který by se, doufejme, mohl uchytit i u jiných výrobců.

 

Uvnitř šasi notebooku nalezneme procesor Intel Core M s TDP pouhých 5W. Díky využití tohoto procesoru a menší základní desky mohl Apple nejen zmenšit rozměry, ale využít také zcela pasivní chlazení. Představený MacBook využívá také nový systém vrstvené baterie, která je prostorově úsporná, ale udrží ultrabook v chodu až 24 hodin. Například při přehrávání videa by se potom měla výdrž pohybovat okolo 10 hodin.

 

Jako vnitřní úložiště MacBooku slouží PCIe SSD. Mezi konektivitu patří nejen zmíněný univerzální konektor, ale také bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. Předinstalovaným operačním systémem je poslední OS X "Yosemite". Určitou novinkou je také možnost výběru z několika barev. Zákazníci si nový MacBook Retina budou moci zakoupit ve stříbrné, šedé a zlaté barvě. Pro mnohé bude nepříliš šťastnou novinkou to, že Apple odstranil z krytu displeje typické podsvícené logo a nahradil ho logem nenasvíceným, které známe třeba z iPhonů. 

 

Zákazníci si budou moci vybrat také z více konfigurací. Ta nejnižší s procesorem Intel Core M (nejspíše 5Y31) s taktem 1,1 - 2,4 GHz, 8GB RAM a 256GB SSD stojí 39 990 Kč, zatímco za tu dražší s procesorem Intel Core M (nejspíše 5Y70) s taktem 1,2 - 2,6 GHz, 8 GB RAM a 512GB SSD dáme 47 990 Kč. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama