ostry-start-technologie-freesync-od-amd-probehne-19-brezna
Novinka Ostrý start technologie FreeSync od AMD proběhne 19. března

Ostrý start technologie FreeSync od AMD proběhne 19. března

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

9. 3. 2015 18:00 29

Dlouho slibovaná technologie FreeSync od AMD by měla být pro vlastníky grafických karet od AMD dostupná již od příštího čtvrtka, tedy 19. března, kdy hodlá AMD vydat svoje nové ovladače grafických karet s její podporou. 

Reklama

Přesto, že se o adaptivní synchronizační technologii FreeSync hovoří už od loňského veletrhu CES, doposud jsme se jí dočkali pouze v teoretické rovině. Na trh se sice už dostalo několik monitorů, které podporu FreeSync nabízí, nicméně AMD doposud nevydalo ovladače grafických karet, které by tuto technologii umožnily využít. To by se mělo změnit příští týden. 

Ostrý start technologie FreeSync od AMD proběhne 19. března
i Zdroj: PCTuning.cz

Týkat by se to mělo zatím pouze uživatelů, kteří mají ve své sestavě jednu grafickou kartu (těch je ostatně většina). Podpora této technologie pro více grafických zapojených do konfigurace CrossFire by měla přijít snad už příští měsíc. AMD FreeSync nicméně není pouze výsadou grafických karet řady Radeon, ale také nejnovějších APU ze série A. Nicméně její plný potenciál budou moci využít pouze vlastníci grafických karet řady Radeon R9 200 a R7 200 a APU architektury Kaveri, Kabini, Temash, Mullins a Beema. 

Kromě toho samozřejmě potřebujete také patřičný monitor. Tyto monitory jsou v současnosti na evropském trhu k dostání pouze dva a to modely BenQ XL2730Z a Acer XG277HU, který by měl tento měsíc doplnit ještě model XG270HU, který by měl oproti ostatním dvěma modelům potěšit nízkou cenou okolo 12 000 Kč. V našich končinách tedy bohužel zatím můžeme sáhnout pouze po BenQ XL2730Z s cenou 18 000 Kč. 

Pro ty, kteří doposud o FreeSync neslyšeli, drobná rekapitulace. FreeSync je "bezplatnou" odpovědí firmy AMD na technologii G-SYNC od firmy NVIDIA. Sloužit by měla k adaptivní synchronizaci snímkové frekvence monitoru a grafické karty. Jinými slovy slouží k tomu, že je grafická karta schopná sesynchronizovat snímkovou frekvenci s monitorem, díky čemuž může monitor vykreslit každý nadcházející snímek bez prodlevy. To by mělo vést k efektivnějšímu eliminování chvění a trhání obrazu a snížení zpoždění vykreslovaného obrazu. 

Zdroj: HEXUS

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama