zte-grand-s3-je-prvni-smartphone-se-skenerem-ocni-sitnice
Novinka ZTE Grand S3 je první smartphone se skenerem oční sítnice

ZTE Grand S3 je první smartphone se skenerem oční sítnice

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 3. 2015 18:00

ZTE na veletrhu MWC představilo svůj vlajkový model s názvem Grand S3. Smartphone nepatří k naprosté špičce, ale přesto přináší něco, co žádná konkurence nenabízí, a to snímač oční sítnice. Ten má plně nahradit zadávání hesel, a urychlit tak autorizaci uživatele.    

Reklama

O skeneru očí se hodně mluvilo před loňským představením Galaxy S5, Samsung ale po vzoru iPhonů vsadil nakonec na čtečku otisků prstů, kterou integroval do domovského tlačítka. Prvním smartphonem na světě, který odemknete pouhým pohledem, se tak stal až model Grand S3 od čínského výrobce ZTE.

Nečekejte však žádná kouzla. Vše obstarává čelní fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, který skenuje oko a mapuje krevní cévky uvnitř očního bělma. Ty jsou podle výrobce jedinečné pro každého člověka a nemá na ně vliv věk ani stres.

Výrobce věří, že Eyeprint ID, jak se foťáku přezdívá, nahradí do budoucna zadávání hesel, ať už na webových stránkách, nebo přímo u rozličných služeb. Stejně tak by sken oka mohl umožnit bezpečně platit přes různé platební systémy.

Otázkou však je, jak to bude s přesností skenu při zhoršených světelných podmínkách. Čočku fotoaparátu na čelní straně smartphonu totiž nedoprovází přisvětlovací LED.

ZTE Grand 3 je chytrý telefon s velkým 5,5palcovým displejem s Full HD rozlišením, čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz a 3 GB RAM. Základní uživatelskou paměť 16 GB je možné rozšířit pomocí micro SD karet. Kromě čelního osmimegapixelového fotoaparátu má mobil také hlavní foťák s rozlišením šestnáct megapixelů. Neobvyklý technický kousek se chlubí také podporou LTE, avšak jen na čínských frekvencích. Baterie má příjemnou kapacitu 3 100 mAh.

Nové ZTE se už nyní prodává v Číně za částku 2 999 juanů, v přepočtu zhruba 11 800 Kč. Informace o dostupnosti na dalších trzích oznámeny nebyly.

Zdroj: AC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama