windows-7-je-stale-nejpouzivanejsim-desktopovym-os-prekvapive-se-vsak-vraci-popularita-windows-xp
Novinka Windows 7 je stále nejpoužívanějším desktopovým OS, překvapivě se však vrací popularita Windows XP

Windows 7 je stále nejpoužívanějším desktopovým OS, překvapivě se však vrací popularita Windows XP

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

5. 3. 2015 06:00 21

S poněkud překvapivým výsledkem průzkumu trhu nyní přišla služba NetMarketShare, která zjistila, že určitá část uživatelů se navzdory absenci podpory ze strany Microsoftu vrací ke starším Windows XP.

Reklama

Po odstavení podpory operačního systému Windows XP ze strany firmy Microsoft přešla značná část uživatelů na novější Windows 7, což je stále nejpopulárnějším operačním systém pro desktopy nejen z dílny Redmondského softwarového giganta. I proto je dosti překvapivý výsledek průzkumu služby NetMarketShare, podle jehož výsledků získal systém Windows XP zpět na svou stranu řadu uživatelů.

Windows 7 je stále nejpoužívanějším desktopovým OS, překvapivě se však vrací popularita Windows XP
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinými slovy opět mírně vzrostl podíl tohoto, dnes již mírně zastaralého, systému na trhu, čímž se ale přirozeně také zmenšil podíl systému Windows 7. Nejnovější údaje ukazují, že podíl Windows XP vzrostl od začátku roku z 18,93 % na 19,15 procenta. Ve stejném období zákonitě klesl podíl Windows 7 na 55,99 %, což je o něco méně než koncem loňského roku. To samozřejmě nic nemění na tom, že "sedmičky" stále využívá více uživatelů desktopů než Windows XP, Windows 8 a Windows 8.1 společně s ostatními operační systémy dohromady. 

Microsoft hodlá brzy ukončit také podporu Windows 7 a tím přinutit zákazníky k přechodu na připravovaný Windows 10, na který budou moci v prvním roce po uvedení přejít uživatelé zdarma. Microsoft tento tah odůvodňuje tím, že chce udržet počítače uživatelů v aktualizovaném stavu. Chce tím však přirozeně také přitáhnout zákazníky k některým novým placeným službám, které nadcházející systém nabídne. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama