aktualizace-antiviru-od-mcafee-a-microsoftu-prinasi-ochranu-pred-adware-superfish-na-pocitacich-lenovo
Novinka Aktualizace antivirů od McAfee a Microsoftu přináší ochranu před adware Superfish na počítačích Lenovo

Aktualizace antivirů od McAfee a Microsoftu přináší ochranu před adware Superfish na počítačích Lenovo

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 2. 2015 11:00

Minulý týden se objevily první informace o adware programu Superfish, který byl předinstalován na řadě počítačů od společnosti Lenovo a mohl je potenciálně ohrožovat. Lenovo si rychle uvědomilo svoji chybu a začalo pracovat na vlastním nástroji na odstranění tohoto programu. Ochranu proti Superfish by však nyní měla přinést také nová aktualizace antivirů od Microsoftu a McAfee. 

Reklama

Oba výrobci antivirového software na vývoji ochrany proti tomuto potenciálně nebezpečnému adware spolupracovali se samotným Lenovem. Adwarem Superfish je ohrožená celkem velká skupina uživatelů, mohl se totiž objevit na řadě počítačů od Lenovo. Podle Lenova je adware předinstalovaný na počítačích vydaných od září 2014 do ledna 2015. Některé zdroje však hovoří o tom, že se mohl objevit i na počítačích a noteboocích výrazně starších. 

Aktualizace antivirů od McAfee a Microsoftu přináší ochranu před adware Superfish na počítačích Lenovo
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebezpečný je konkrétně software Virtual Discovery od Superfish, jehož primárním účelem bylo na web umísťovat vlastní reklamy. Samotný software je spíše otravný než nebezpečný. Nebezpečnou složku však představuje hlavně vlastní bezpečnostní certifikát tohoto nástroje, který může být zneužit ke špehování počítače a získání citlivých informací. Zmíněné antivirové programy McAfee a Windows Defender by se měly postarat jak o odstranění samotného adware, tak o odebrání poškozených bezpečnostních certifikátů.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama