amd-hodla-v-druhem-ctvrtleti-uvest-na-trh-nove-gpu-i-apu
Novinka AMD hodlá v druhém čtvrtletí uvést na trh nové GPU i APU

AMD hodlá v druhém čtvrtletí uvést na trh nové GPU i APU

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 1. 2015 10:00 5

V rámci konferenčního hovoru investorům uvedla generální ředitelska společnosti AMD Lisa Su, že AMD plánuje na konci prvního a během druhého čtvrtletí tohoto roku vydat řadu produktů včetně nových grafických karet, APU a serverových procesorů. 

Reklama

První vlaštovkou, která by měla spatřit světlo světa pravděpodobně ještě v březnu, by měla být řada APU s kódovým označením "Carrizo", která bude určena zejména do notebooků a all-in-one počítačů. Tyto čipy by v sobě měly spojovat nová procesorová jádra "Excavator" společně s grafickými jádry založenými na architektuře Graphics CoreNext 1.2, tedy na stejném základu, na němž je postavené GPU "Tonga". 

AMD hodlá v druhém čtvrtletí uvést na trh nové GPU i APU
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Přibližně ve stejném období by se měla objevit na trhu také nová řada procesorů Opteron pro firemní segment nazvaná "Seattle". Tyto procesory by měly využívat až osm 64bitových jáder ARM Cortex A-57 a zaměřeny patrně budou hlavně na nasazení v rackových serverech. 

AMD hodlá v druhém čtvrtletí uvést na trh nové GPU i APU
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Druhé čtvrtletí by pak mělo patřit novým grafickým kartám od AMD. Měla by se objevit nová karta střední třídy s GPU označeným jako "Trinidad", o níž jsme Vám již psali. Karta založená na novém, resp. patrně spíše vylepšeném grafickém čipu by měla nahradit stávající model Radeon R9 270 potažmo jeho GPU "Curacao" a měla by se nejspíše také stát konkurencí pro včera vydanou GTX 960 od NVIDIA. Cenově by se totiž měla zařadit pod hranici 200 dolarů. Což u nás znamená přibližně pod částku 5 500 Kč. 

AMD hodlá v druhém čtvrtletí uvést na trh nové GPU i APU
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Poslední novinkou, která by měla vyvolat patrně největší poprask, by měla být grafická karta R9 380(X), o níž jsme Vás již také v krátkosti informovali. Jednat se bude o kartu zařazenou do vyššího výkonnostního segmentu, která by měla nabídnout 4096 GCN 1.2 jader (stream procesorů) a také 4 GB grafických pamětí HBM (high-bandwidth memory). Jen pro připomenutí, technologie HBM by měla umožňovat vrstvení paměťových čipů na sebe, čímž by mělo být docíleno několikanásobně větší propustnosti než u pamětí typu GDDR5.   

Teď, když už jsou tyto informace potvrzeny, nezbývá než čekat, zda AMD svým slibům dostojí. 

Zdroj: KitGuru

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama