v-praze-se-stavi-serverpark-nejmodernejsi-datove-centrum-v-cr
Novinka V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

23. 1. 2015 19:00 7

Na Praze 10 se v minulém roce začalo, zcela od základů, budovat nejnovější datové centrum. Dokončeno bude v polovině roku za 250 milionů korun.

Reklama

Datová centra, to je internet. Bez datových center by nebyl web. Všechny webu jsou totiž většinou uloženy na serverech, které se ve velkých počtech nacházejí v takových to centrech. A aby internet fungoval, musí mít nějaký standard. Existují dvě certifikace, tzv. světová Tier a evropská IRMS DataCenter Certification, která navíc přidává i důraz na fyzickou bezpečnost.

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Hostingový poskytovatel VSHosting, u které běží například magazín Týden.cz a tedy i PCTuning, začal v minulém roce s výstavbou nejmodernějšího datacentra. Až bude centrum otevřeno, stane se tak první svého druhu. Jediné takové, měla mít ještě společnost ŠKODA v Mladé Boleslavi. Ostatní poskytovatelé serverů nebo webhostingů jsou certifikovaní jako Tier 3 nebo nižší.

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se podívat na to, co je minimum v jednotlivých standardech. Tier 1 je nejvíce benevolentní. V jeho případě nemusíte mít žádné zálohy napájení ani datových cest, jen musíte splňovat dostupnost 99,671 %, což je průměrně 28,8 hodiny výpadků za rok. Tier 2 k tomuto přidává zdvojení síťové konektivity, zvyšuje dostupnost na 99,714 % a snižuje čas ročního výpadku na maximálních 22 hodin.

Tier 3 už je o mnoho přísnější. Maximální roční výpadky mohou dosáhnout jen 94 minut a dostupnost serverů musí být 99,982 %.  Zdvojuje se i napájení síťových a chladících prvků. Posledním je pak Tier 4. Ten zdvojuje i zálohu, je zde tedy záloha zálohy. To znamená dva nezávislé přívody proudu, minimálně 3 datové cesty z/do centra. Elektrická síť musí být v podstatě bezvýpadková, chladící zařízení jsou napájena ze dvou zdrojů.

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

ServerPark se bude rozkládat na pozemku o rozloze 1500 m2. Budova disponuje dvěma nezávislými trafostanicemi, přičemž každá trafostanice pojme 2× 800 kVA transformátory. K trafostanici jsou připraveny dva kabely vysokého napětí 22 000 voltů. Zálohu energie zajišťují dva výkonné diesel generátory s výkonem téměř 1 MW. Pokud by přeci jen byl přerušen přívod elektrické energie, než se nastartují generátory, jsou baterie schopné celé centrum při životě po dobu 20 minut. Zajímavostí je, že prostory rozvoden, strojoven chlazení, místností pro UPS a samostatnou místností pro záložní baterie, mají dohromady větší rozlohu než plocha pro servery (300 m2).

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

ServerPark pojme v konečném součtu cca 8000 serverů. Projekt je však technologicky rozdělen do tří etap pro budoucí rozvoj, protože VSHosting předpokládá velmi pozvolné zaplňování novými servery pro nové projekty. Do budovy bude přivedena konektivita od VSHostingu s přímým přístupem do NIX.CZ, SIX.SK, DE-CIX a k TIER1 TOP světovým operátorům. Vnitřní síť budovy je dimenzovaná na propojení s druhou lokalitou se servery a dalšími síťovými lokalitami společnosti o kapacitě až 120Gbps (3x 40Gbps).

Vzhledem k tomu, že se ServerPark staví na zelené louce a lokaci Prahy, je velmi malá pravděpodobnost nějakých závažných problémů, kterým čelila třeba Casablanca INT. Ta sídlí v patrové budově a právě to se jí stalo osudným, když spodní serverové sály byly vytopeny vodou z vyšších pater.

V Praze se staví ServerPark. Nejmodernější datové centrum v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konec ještě poslední informace o datacentrech po celé zemi. Na naší planetě by se každoročně mělo nainstalovat přibližně 6 milionů serverů a elektrická energie, spotřebovaná na jejich provoz, včetně chlazení, znamená 3 % světové spotřeby elektřiny.

Zájemci o další podrobnosti mohou zavítat na stránky ServerParku, kde najdou i živý přenos s webkamery umístěné na stavbě. My se samozřejmě na dokončení těšíme, slavnostní otevření pak bude veřejnou akcí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama