video-podivejte-se-jak-bill-gates-pije-vodu-vyrobenou-z-lidskych-vykalu
Novinka Video: Podívejte se, jak Bill Gates pije vodu vyrobenou z lidských výkalů!

Video: Podívejte se, jak Bill Gates pije vodu vyrobenou z lidských výkalů!

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

8. 1. 2015 18:15 18

Nedostatek vody je odnepaměti globálním problémem lidstva. Trpí jím přibližně třetina naší zeměkoule a toto číslo pomalu roste, takže jednoho dne dost možná nebudeme mít dostatek pitné vody ani my, Češi. Díky nadaci Gates Foundation se však těchto časů bát nemusíme. 

Reklama

Gates Foundation představila stroj OmniProcessor, který dokáže vyrábět pitnou vodu pouze z lidských výkalů. Ještě o něco lepší je ovšem zjištění, že tento stroj si na svůj provoz dokáže vyrobit dostatek energie a ještě ji trochu vrátí zpět do sítě.

OmniProcessor funguje jednoduše. Do stroje o velikosti 23 x 8 metrů se na pásu posílají dostatečně rozmělněné výkaly, které procházejí rozžhavenou rourou, díky čemuž se z výkalů vypaří potřebná voda. Ta putuje dále do čističky a po projití skrze několik jejích filtrů se z ní stává křišťálově čistá pitná voda, kterou se prý nebál ochutnat ani Bill Gates (video).

Energie pak čistička získává spalováním vysušených výkalů, během něhož vzniká teplo, které roztáčí speciální turbínu. Ta dokáže vyrobit až 150 KW elektrické energie, což je, jak už bylo zmíněno, více než stroj ke svému chodu potřebuje. Jak se vám líbí? Dokázali byste se vody získané z výkalů také napít?

Zdroj:  GameSpot

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama