pouzivani-tabletu-a-ebook-ctecek-pred-spanim-muze-narusit-vas-spankovy-rytmus
Novinka Používání tabletů a ebook čteček před spaním může narušit Váš spánkový rytmus

Používání tabletů a ebook čteček před spaním může narušit Váš spánkový rytmus

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 12. 2014 11:00 4

Výzkum, který nedávno zveřejnila akademie PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), odhalil, že může použití tabletů, čteček elektronických knih s nasvíceným displejem a další elektroniky před spaním ovlivnit kvalitu a délku spánku. 

Reklama

Při výzkumu bylo pozorováno 12 subjektů, kteří byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina si před spaním četla na čtečce elektronických knih či tabletu, zatímco druhá skupina šesti osob četla klasickou tištěnou knihu po dobu několika dní. Výzkum zjistit, že u skupiny, která četla knihy na elektronickém zařízení, klesla až o 50% hladina melatoninu. U druhé skupiny lidí, která četla tradiční tištěné knihy, se tato změna neprojevila. 

Používání tabletů a ebook čteček před spaním může narušit Váš spánkový rytmus
i Zdroj: PCTuning.cz

Melatonin je hormon, jehož vzestup hladiny je spojen s nutkáním ke spánku a ovlivňuje tak cirkadiánní rytmy. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že osobám, které četli elektronických zařízeních, trvalo v průměru o 10 minut déle usnout, což ukousne také 10 minut z REM fáze spánku. 

Aby byly výsledky směrodatné, museli účastníci výzkumu v jeho průběhu dodržovat stejný denní režim. I když mají čtečky elektronických knih a obecně elektronická zařízení používaná před spaním na kvalitu spánku relativně malé účinky a účastníci výzkumu si jich ani nevšimli, jisté účinky zaznamenány byly. Účastníci výzkumu, kteří četli na "e-readerech" přiznali, že se večer cítili méně ospalí, než ostatní subjekty.

Používání tabletů a ebook čteček před spaním může narušit Váš spánkový rytmus
i Zdroj: PCTuning.cz

Nutno dodat, že ve výzkumu je uvedený jako testovací zařízení také iPad, což není čtečka elektronických knih, ale tablet s aktivním, podsvíceným LCD displejem. 

 Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama