cipsety-intel-x99-se-potykaji-s-problemem-ovladacu-pro-radic-disku
Novinka Čipsety Intel X99 se potýkají s problémem ovladačů pro řadič disků

Čipsety Intel X99 se potýkají s problémem ovladačů pro řadič disků

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

12. 12. 2014 16:30 1

Nová platforma a zejména pak ta high-endová s sebou přináší řadu problémů a chyb, nicméně výrobci by se měli poučit z předchozích nezdarů a své chyby neopakovat. To se nepovedlo společnosti Intel, jejíž nová HEDT platforma X99 se podobně jako předchozí generace čipsetů X79 Express potýká s problémy s integrovaným řadičem disků.

Reklama

Magazín Heise.de informuje o tom, že různí výrobci sice svoje desky založené na čipové sadě Intel X99 Express vybavili až deseti SATA III porty, nicméně samotný čipset a jeho integrovaný řadič disků od Intel takový počet disků nativně podporují pouze na papíře, nikoliv ve skutečnosti, což je zapříčiněno ovladači. 

Čipsety Intel X99 se potýkají s problémem ovladačů pro řadič disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadič má totiž své vlastní ovladače nazvané Rapid Storage Technology (RST), které však v současné dostupné verzi neumožňují připojení více než šesti disků. Přesněji, pro operační systém je viditelných pouze prvních šest portů SATA III a pouze z těchto šesti disků můžeme udělat diskové pole. Zbylé disky nejsou systémem zaznamenány normálně a nejde je tedy zahrnout do RAIDu. Systém Windows zbylé disky sice rozpozná, ale zobrazí je pouze pouze v režimu AHCI.

Čipsety Intel X99 se potýkají s problémem ovladačů pro řadič disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel sice vydal novější verzi ovladačů RST, které by tuto problematiku mohli řešit, ale obratem je zase stáhl a přinutil své OEM partnery udělat totéž. Společnost ASUS tento krok odůvodňuje tím, že ovladače byly staženy, protože nepodporují příkaz TRIM pro SSD zapojené do konfigurace RAID 0. 

Intel se prozatím ke článku Heise.de nijak nevyjádřil. Pokud jste vlastníky základní desky s tímto čipsetem podělte se v diskuzi, zda jste se setkali se stejným problémem?

Zdroj: Heise.de

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama