pi-top-prvni-notebook-vytisteny-na-3d-tiskarne-ktery-si-sestavite-sami
Novinka Pi-Top: první notebook vytištěný na 3D tiskárně, který si sestavíte sami

Pi-Top: první notebook vytištěný na 3D tiskárně, který si sestavíte sami

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

11. 11. 2014 10:30 4

Pi-Top je nový projekt, který zatím shání finance prostřednictvím crowdfundingové kampaně na IndieGoGo. Jedná se netradiční notebook založený na platfromě Raspberry Pi, který si sestavíte sami doma. 

Reklama

Zajímavostí je také to, že plastové šasi, do něhož můžete poskládat komponenty, je vytištěné na 3D tiskárně. K dostání bude několik výrazných a netradičních barev notebooku. Pokud Vám konstrukce či barva notebooku nebude vyhovovat a máte přístup k vlastní 3D tiskárně, můžete si vytisknout novou šasi. Výrobce totiž s notebookem poskytuje také STL soubor s návrhem šasi. 

Pi-Top: první notebook vytištěný na 3D tiskárně, který si sestavíte sami
i Zdroj: PCTuning.cz

 

O vnitřní výbavu se stará deska Raspberry Pi, k níž lze připojit tři rozšiřující moduly. Jeden modul se stará o napájení notebooku, druhý vybavený řadičem HDMI LVDS slouží k připojení displeje a třetí slouží k připojení klávesnice a trackpadu. Součástí balení je 13,3palcový displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů a samozřejmě také baterie. Mezi výbavou nalezneme také Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth modul, pomocí něhož se můžeme připojit k internetu či připojit periferie a mobilní zařízení. Nemělo by chybět ani několik portů USB a ethernetový síťový port. Společně s Pi-Top dostanou zákazníci také manuál nebo spíše papír s URL adresou, na níž nalezneme video tutoriál ke stavbě notebooku. 

Pi-Top: první notebook vytištěný na 3D tiskárně, který si sestavíte sami
i Zdroj: PCTuning.cz

 

A kolik do tohoto netradičního projektu musíme přispět, abychom Pi-Top získali? To je ta méně potěšující informace. Prvních 30 kusů, které byly exkluzivně k dostání za 269 dolarů (6 000 Kč), je už vyprodaných. Nicméně minimální příspěvek, za který nyní dostaneme celý systém, je 285 dolarů (6 350 Kč). Za tuto částku lze však notebook pořídit pouze nyní, exkluzivně na IndieGoGo. Konečná částka, za níž se bude Pi-Top pravděpodobně prodávat, by se však měla pohybovat okolo 400 dolarů (8 900 Kč). Za tuto cenu si však můžeme pořídit běžný notebook s operačním systémem. Do projektu tedy patrně zainventují spíše nadšenci. Pi-Top však může být také zajímavým dárkem pro zvídavé mladé "ajťáky".

Zahájení distribuce Pi-Top je plánováno na květen příštího roku. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama