predstaveni-nove-generace-grafickych-karet-amd-fiji-se-blizi
Novinka Představení nové generace grafických karet AMD Fiji se blíží

Představení nové generace grafických karet AMD Fiji se blíží

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 11. 2014 17:45 10

O tom, že AMD chystá novou high-endovou grafickou kartu, která bude patrně součástí řady Radeon R9 300, jsme Vás informovali již v září. Doposud však nebylo úplně jasné, zda AMD na této kartě již pracuje a kdy ji plánuje vydat.

Reklama

Nyní se objevily nové informace, které potvrzují, že AMD na kartě pilně pracuje. Tyto informace také odhalily to, že GPU, na němž bude chystaná karta založená, bude opět pojmenováno po ostrovu sopečného původu, ponese totiž označení Fiji. Tyto informace pochází z databáze Zauba, která slouží k evidenci exportu a importu zboží.

Představení nové generace grafických karet AMD Fiji se blíží
i Zdroj: PCTuning.cz

Z tohoto výpisu je zřejmé, že AMD v současnosti dokončuje desku tištěných spojů právě pro grafickou kartu, založenou na tomto GPU. Modelové označení PCB je C880 a mělo by být základem vlajkového modelu nadcházející série grafik, který patrně ponese označení Radeon R9 390(X). Tato karta by podle předchozích spekulací mohla využívat hybridní chladící řešení podobné tomu u dvoučipové grafiky Radeon R9 295X2. Tento hybridní chladič by však měl být pouze jedním ze čtyř testovaných variant chladícího řešení, kterým by mohla být nakonec chystaná grafika vybavená. 

Představení nové generace grafických karet AMD Fiji se blíží
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD však v současnosti nevyvíjí pouze grafický čip Fiji v provedení XT a PRO pro vlajkové modely grafických karet, které by měly patrně konkurovat čipům GM204 a GM200 od NVIDIA. Celkově by totiž mělo pracovat na třech čipech. Druhým by mělo být plnohodnotné 384bitové provedení čipu Tonga XT, které mělo být původně využito u modelu Radeon R9 285X. Tento model však nakonec nahradí některá grafická karta střední třídy řady R9 300. Posledním grafickým čipem, který AMD chystá, by mělo být GPU s kódovým označením Aceland, což bude nejspíše nástupce low-endového Öland. 

Cenově dostupné karty založené na tomto čipu by se měly začít prodávat až později po vydání výkonnějších modelů. První modely nové řady grafických karet od AMD by se měly na trhu objevit s největší pravděpodobností na začátku příštího roku. Jejich oficiálního představení bychom se však mohli dočkat ještě před Vánoci. 

Zdroj: VideoCartz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama