za-ovladani-modelu-letadel-v-blizkosti-stadionu-muzete-v-usa-jit-i-do-vezeni
Novinka Za ovládání modelů letadel v blízkosti stadionu můžete v USA jít i do vězení

Za ovládání modelů letadel v blízkosti stadionu můžete v USA jít i do vězení

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

31. 10. 2014 13:30 7

V USA se můžete dostat do vězení i za zdánlivě legální aktivity, mezi něž se nyní řadí i ovládání modelů letadel a malých bezpilotních letounů v blízkosti automobilových okruhů a sportovních stadionů.

Reklama

Oznámil to americký Federální letecký úřad (FAA), který uveřejnil nové nařízení pro piloty (NOTAM) označené pořadovým číslem FDC 4/3621. Toto nařízení striktně zakazuje pilotům dronů a obdobných letounů létání ve zmíněných oblastech při konání sportovních akcí a to pod pohrůžkou vysoké pokuty a dokonce i vězení. Jedná se o první aktualizaci pravidel týkajících létání v oblasti velkých sportovišť za posledních pět let. 

Již původní znění, které je datované do doby po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v roce 2001, zakazovalo všem pilotům letadel létání ve výšce menší než 3000 stop a ve vzdálenosti menší než tři kilometry od stadionů americké národní fotbalové ligy (NFL), národní atletické asociace (NCAA) a národní baseballové ligy (MLB). Výjimkou nejsou ani velké automobilové okruhy s více než 30 000 místy k sezení. Prostor nad těmito stadiony nesmí být narušen hodinu před a po konání zápasů či závodů, což má za účel zabránit možným teroristickým útokům. 

Za ovládání modelů letadel v blízkosti stadionu můžete v USA jít i do vězení
i Zdroj: PCTuning.cz

Nařízení se však doposud netýkalo bezpilotních modelů letadel a dronů, což nyní FAA změnilo a do leteckého prostoru už nemohou při konání sportovních akcí ani tyto letouny. Nové nařízení by mělo zajistit také to, že zápasy a závody budou natáčeny pouze držiteli natáčecích práv. Tato vyhláška by se však v příštím roce měla dočkat mírných změn, které by mohly v některých situacích (natáčení filmů či spotů) vstup dronů do leteckého prostoru nad stadiony umožňovat. 

Zdroj: ArsTechnica

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama