prekonal-baumgartnera-manazer-googlu-skocil-ze-41-kilometru
Apple Novinka Překonal Baumgartnera! Manažer Googlu skočil ze 41 kilometrů

Překonal Baumgartnera! Manažer Googlu skočil ze 41 kilometrů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 10. 2014 21:30 10

Tomu říkáme husarský kousek! Viceprezident americké internetové společnosti Google Alan Eustace skočil ze stratosféry, volným pádem zdolal rychlost zvuku a překonal rekord ohledně největší výšky při seskoku. Extrémně nebezpečný seskok přežil bez zranění.

Reklama

Eustace z výšky 41 419 metrů seskočil v pátek v devět hodin ráno nad Roswellem v americkém Novém Mexiku. Do této výšky ho dopravil speciální balon naplněný heliem podobný těm, které používají meteorologové.

Během následujícího volného pádu pak Eustace urazil rekordních 37 617 metrů a dosáhl rekordní rychlosti 1321 kilometrů za hodinu. Překonal tak rychlost zvuku. Seskok z „okraje vesmíru“ zabral pouhé čtyři minuty a 27 sekund.

Eustaceho skok byl součástí projektu společnosti Paragon Space Development zaměřeného na zkoumání stratosféry. „Bylo to úžasné,“ prohlásil manažer po seskoku. Upozornil nicméně, že na rozdíl od pozemních pozorovatelů neslyšel třesk doprovázející překonání rychlosti zvuku.

Nejznámějším novodobým skokanem je Rakušan Felix Baumgartner, který na rozdíl od Eustaceho však vystoupal „pouze“ do výšky kolem 39 000 metrů.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama