robot-xenex-bojuje-proti-viru-ebola-desinfekci-pomoci-uv-zareni
Novinka Robot Xenex bojuje proti viru Ebola desinfekcí pomocí UV záření

Robot Xenex bojuje proti viru Ebola desinfekcí pomocí UV záření

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

7. 10. 2014 11:15 13

Robot z dílny společnosti Xenex se sídlem v Texaském San Antoniu se nyní začíná používat v boji proti zákeřnému viru Eboly.

Reklama

Xenex poprvé tohoto robota představil před několika lety. Hlavním jeho účel byl zjištěn při léčbě, nebo alespoň zmírnění projevů viru Ebola, který o sobě v posledních dnech dává opět vědět. Robot Xenex je schopen pomocí ultrafialového světla narušit strukturu DNA viru, čímž ho může poškodit natolik, aby byl méně agresivní nebo dokonce naprosto neškodný. 

Robot Xenex bojuje proti viru Ebola desinfekcí pomocí UV záření
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Tento robot nabízí možnost, jak se mohou pracovníci nemocnic v určitých oblastech poměrně rychle vypořádat s virem této zákeřné nemoci. Robotem zároveň může být eliminována možnost vzniku viru a v podstatě vyčištěny nemocnice, v nichž hrozí možné nakažení virem. Funguje tak jako jakási desinfekce, která zabraňuje dalšímu šíření.

Robot byl doposud odeslán do 250 nemocnit a aktivně je již používán také v Dallaské nemocnici, v níž se léčí první americký pacient nakažený Ebolou. A jak vlastně robot funguje? Po dobu pěti minut je robot schopen využívat UV záření, které by mělo zafixovat DNA viru Ebola a to až do rozsahu třech metrů. 

Méně potěšující zprávou je, že robot stojí astronomických 104 000 dolarů za jeden kus, což jsou více než 2 250 000 Kč. Proto je jeho rozšíření do rozvojových afrických zemí, kde je vznik nákazy nejběžnější, poměrně problematické.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama