prvni-usporne-procesory-broadwell-zamiri-do-tabletu-a-konvertibilnich-zarizeni-jeste-letos-ifa-2014
Novinka První úsporné procesory Broadwell zamíří do tabletů a konvertibilních zařízení ještě letos [IFA 2014]

První úsporné procesory Broadwell zamíří do tabletů a konvertibilních zařízení ještě letos [IFA 2014]

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

8. 9. 2014 09:00

Intel využil veletrh IFA 2014 k představení své nové řady energeticky úsporných procesorů Core M založených na mikroarchitektuře Broadwell, které budou nasazeny do tabletů a různých konvertibilních zařízení.

Reklama

K dostání by měly být celkem tři modely procesorů řady Intel Core M, které se pochubí zejména velice nízkou spotřebou energie pouhých 4,5 W a budou určeny do zmíněných mobilních zařízení. Na desktopové procesory založené na architektuře Broadwell si budeme bohužel muset počkat až do roku 2015. A jak si nové čipy povedou po stránce výkonu? Z pohledu poměru výkonu na watt  budou nové čipy po procesorové stránce o 50% výkonnější (efektivnější) než procesory 4. generace Intel Core "Haswell". Po grafické stránce si potom povedou až o 40% lépe. Jako další porovnání uvedl Intel, že nové procesory jsou dvakrát výkonnější než 18W Core i5 čipy z roku 2010 a poskytují až 7× vyšší grafický výkon. 

Intel tím chce naznačit, nebo spíše přesvědčit zákazníky, že je načase přejít ze svého starého notebooku na nějaké nové kompaktní a energeticky účinné konvertibilní či hybridní zařízení. Nové procesory by měly mít také značný vliv na výdrž baterie zařízení, v němž budou využity. Jinými slovy by procesory Broadwell měly nabídnout nižší spotřebu energie než ekvivalentní procesory Haswell. 

První úsporné procesory Broadwell zamíří do tabletů a konvertibilních zařízení ještě letos [IFA 2014]
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale vraťme se k jednotlivým modelům procesorů Core M. Prvním a nejvýkonnějším modelem bude procesor Core M-5Y70, což je 1,1GHz dual-core procesor s maximální turbo frekvencí 2,6 GHz. Další dva procesory mají prakticky stejné parametry. Jedná se o modely Core M-5Y10a a M-5Y10, jejichž společným jmenovatelem jsou dvě jádra, frekvence 800 MHz a maximální turbo frekvence 2 GHz.

Po grafické stránce budou všechny procesory využívat čip Intel HD 5300 se základním taktem 100 MHz. Model Core M-5Y70 nabídne maximální frekvenci grafického čipu 850 MHz, zatímco ostatní dva čipy umožňují využít frekvenci grafického čipu až 800 MHz. Tento grafický čip mimo jiné podporuje přehrávání videa v rozlišení až 3840 × 2160 pixelů. To však neznamená, že zařízení založená na procesorech Core M nabídnou 4K rozlišení. V tomto rozlišení budou moci zobrazovat pouze přes externí zobrazovací zařízení. Všechny modely budou mít také podporu připojení pamětí typu LPDDR3L s frekvencí až 1600 MHz. 

S novými čipy bychom se prvně měli setkat v zařízeních jako je Acer Aspire Switch 12, ASUS Zenbook UX305, ASUS Transformer Book T300FA, Dell Latitude 13 ze série 7000, HP Envy x2 či Lenovo ThinkPad Helix. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama