fyzicka-chyba-v-novych-procesorech-od-intelu-znemozni-pouziti-instrukci-tsx
Novinka Fyzická chyba v nových procesorech od Intelu znemožní použití instrukcí TSX

Fyzická chyba v nových procesorech od Intelu znemožní použití instrukcí TSX

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

18. 8. 2014 08:00 12

Při uvedení procesorů Haswell byly instrukce TSX jednou z věcí, na kterých Intel demonstroval svůj technologický náskok před konkurencí. Nyní se ale dostává do situace, kdy pokročilou sadu instrukcí TSX (Transactional Synchronization eXtensions) bude muset ve svých procesorech zakázat.

Reklama

Nedávno totiž jeden softwarový vývojář odhalil chybu v implementaci instrukcí TSX. Tato chyba (Intel ji/je označuje jako erratum/errata) vede při použití synchronizačních instrukcí k nedefinovanému chování systému – může dojít až k zamrznutí nebo pádu operačního systému. Naštěstí jsou tyto instrukce zatím využívány jen málo, respektive ve velmi specifických případech.

Fyzická chyba v nových procesorech od Intelu znemožní použití instrukcí TSX
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel chybu potvrdil a oznámil, že ji "obejde" pomocí speciálního updatu mikrokódu. Ten se stane součástí BIOSu a znemožní uživateli přístup k chybným instrukcím TSX. Problém se tak sice přímo neřeší, ale stabilita systému nebude ohrožena. Instrukce TSX pochopitelně nebude možné dále využívat. Pro vývojáře, kteří potřebují pracovat s TSX, se doporučuje neprovádět update BIOSu.

Tato chyba se týká procesorů Haswell, Haswell-E/EP, Broadwell-Y. Intel ji zřejmě nepovažuje za fatální, a tak se nemluví o výměně vadných CPU ani o pozdržení uvedení nových procesorů, které očekáváme v blízké době. Zda bude následovat nová revize procesorů, která odstraní tento erratum, zatím také není jasné.

Zdroj: Techreport

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama