projekt-denver-prvni-procesor-od-nvidia-zalozeny-na-64bitove-architekture-armv8
Novinka Projekt Denver: první procesor od NVIDIA založený na 64bitové architektuře ARMv8

Projekt Denver: první procesor od NVIDIA založený na 64bitové architektuře ARMv8

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 8. 2014 09:00 4

Již na veletrhu CES začátkem tohoto roku představila NVIDIA svoje nové SoC atraktivních parametrů nazvané Tegra K1, které se na značnou dobu stalo notně diskutovaným tématem a své užití si našlo u celé řady rozličných zařízení. NVIDIA nyní připravuje novou verzi tohoto čipu, která bude vybavena procesorovou částí pocházející přímo z dílny NVIDIA.

Reklama

Původní Tegra K1 je vybavena čtyřmi 32bitovými jádry Cortex-A15. Nová procesorová část čipu se bude skládat ze dvou 64bitových jader, za jejichž vývojem stojí samotná NVIDIA a která jsou založena na architektuře ARMv8. Nebojte se ale o nedostatečný výkon oproti původnímu čipu, Denver totiž nabídne výrazně větší výkon na jádro. To je vidno například z toho, že architektura je superskalární v sedmi pásmech. Jinými slovy zvládne za jeden takt provést až sedm operací, zatímco Cortex-A15 zvládne během jednoho taktu pouze 3 operace. Denver bude mít k dispozici také 128 kB L1 instrukční vyrovnávací paměti, společně se 64kB datovou L1 cache a 2MB L2 cache. 

 Projekt Denver: první procesor od NVIDIA založený na 64bitové architektuře ARMv8
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesorová část nového čipu Denver nabídne také o něco vyšší pracovní frekvenci a to až 2,5 GHz. Důležitým a podstatným vylepšením, které přispívá ke zvýšení výkonu, je technologie Dynamic Code Optimization. Jedná se o funkci, která optimalizuje softwarový kód a výsledek uloží do 128MB mezipaměti, která je součástí čipu. Díky tomu může Denver provádět instrukce všech aplikací ARM bez jakýchkoliv úprav, což zrychluje celý proces. Podle NVIDIA může tento systém celkový výkon až zdvojnásobit. 

 Projekt Denver: první procesor od NVIDIA založený na 64bitové architektuře ARMv8
i Zdroj: PCTuning.cz

Sečteno potrženo by měl Denver se dvěma jádry být mnohem výkonnější než stávající quad-core čipy a dokonce i než některé octa-core SoC. Těšit bychom se měli také na lepší energetickou účinnost, která by měla zajistit také delší výdrž baterie zařízení, v němž bude čip umístěn. 64bitová dual-core Tegra K1 bude navíc pinově kompatibilní s původním 32bitovým čipem. Díky tomu by mělo být pro výrobce výrazně jednoduší zavedení nových čipů do svých zařízení. 

První zařízení s 64bitovým dual-core Tegra K1 SoC by měla na trh dorazit snad ještě letos.  

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama