vyroba-google-glass-stoji-podle-analytiku-pouhych-80-dolaru
Novinka Výroba Google Glass stojí podle analytiků pouhých 80 dolarů

Výroba Google Glass stojí podle analytiků pouhých 80 dolarů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

7. 5. 2014 14:00 5

Z analýzy, kterou provedli analytici z Teardown.com, vyplývá, že výrobní náklady chytrých brýlí Google Glass, jejichž cena byla stanovena na 1 500 dolarů, by neměly překročit 80 dolarů. 

Reklama

Brýle jsou prozatím k dostání pouze pro vývojáře zapsané do programu Google Explorer a několik šťastlivců, kteří si je mohli pořídit právě za částku 1 500 dolarů (necelých 30 000 Kč) a to pouze v jeden den a pouze v USA. Teardown.com odhaluje náklady na jednotlivé komponenty, z nichž jsou Google Glass sestaveny. 

Z analýzy je patrné, že nejdražší složkou brýlí je procesor, jehož cena by se měla pohybovat kolem 13,96 dolarů (275 Kč). Mezi další dražší komponenty patří přirozeně také vnitřní 16GB úložiště, za které Google podle analýzy utratí 8,18 dolarů (160 Kč), a 1 GB operačních pamětí RAM s cenou 4,68 dolarů (92 Kč). Komponenty sloužící ke komunikaci potom spolknou dalších 10,79 dolarů (212 Kč). 

Výroba Google Glass stojí podle analytiků pouhých 80 dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Google Glass navíc nejsou dodávány jako dioptrické brýle a pokud se uživateli nelíbí původní rámeček, za jiný si připlatí dalších 225 dolarů (4 400 Kč). Za tónované, sluneční provedení brýlí si uživatelé připlatí dalších 150 dolarů (3 000 Kč). Celkové náklady na výrobu by tedy podle analýzy neměly překročit 80 dolarů (1 600 Kč), přičemž cena s nestandardním rámečkem s tónovanými skly se může vyšplhat až na 1 875 dolarů (37 000 Kč). Zbylých přibližně 28 000 Kč by tedy mělo plynout do kapsy Google a samozřejmě také na marže obchodníků. 

Výroba Google Glass stojí podle analytiků pouhých 80 dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Mluvčí Google nicméně teorii o výrobních nákladech vyvrací se slovy: „I když oceňujeme snažení Teardown.com, jejich odhad je naprosto mimo a všechny díly stojí podstatně více, než kolik činí jejich odhad.“ Nutno přiznat, že analytici nepočítají s náklady na strojírenskou výrobu, výrobu skel, testování, výzkum a vývoj, marketing, technickou podporu a distribuci. Náklady na montáž potom také nebudou nejnižší, protože je prováděná v Kalifornii v USA. 

I přes to všechno je však cenovka 1 500 dolarů, dle mého názoru, poměrně přemrštěná a můžeme jen doufat, že verze určená pro masový prodej se pochlubí cenou výrazně nižší. 

Zdroj: 1, 2, 3, 4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama