sandisk-uvadi-na-trh-4tb-ssd-optimus-max-na-pristi-rok-chysta-8tb-variantu
Novinka SanDisk uvádí na trh 4TB SSD Optimus MAX, na příští rok chystá 8TB variantu

SanDisk uvádí na trh 4TB SSD Optimus MAX, na příští rok chystá 8TB variantu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

5. 5. 2014 15:00 6

Přesto, že jsou SSD disky stále výrazně dražší než běžná HDD, jejich kapacita už není nijak limitující. Svědčí o tom minulý týden představený SSD disk Optimus MAX s rozhraním Serial Attached SCSI (SAS) od SanDisk s vysokou kapacitou 4 TB.

Reklama

Jedná se prakticky o první náhradu vysokokapacitních pevných disků pro datová centra, který by se měl pochlubit i poměrně dobrou cenou. Optimus MAX má tradiční 2,5palcový formát, což by mohlo napovídat možnosti použití v noteboocích. Jedná se ale o disk určený do serverů a firemního sektoru a to především proto, že disk využívá zmíněné rozhraní SAS (6 Gb/s). Rozměry disku jsou potom 100,2 × 69,85 × 9,5 mm.  

SanDisk uvádí na trh 4TB SSD Optimus MAX, na příští rok chystá 8TB variantu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jeho sekvenční rychlost zápisu stejně jako čtení by měla dosahovat hodnoty až 400 MB/s. Náhodné 4K čtení potom dosahuje až 75 000 IOPS a náhodný zápis až 15 000 IOPS. Disk je založen na 19nm eMLC čipech. Střední doba mezi poruchami (MTBF) disku by se měla pohybovat koelm 2,5 milionu hodin. Provozní teploty disku nejsou také vůbec špatné a pohybují se od 0 do 70 ⁰C, což je vzhledem k tomu, že se jedná o serverový disk, zcela dostačující. 

Díky svojí kapacitě a použití rozhraní SAS by tak tento a jemu podobné disky měly postupně nahradit pevné disky v rozsáhlých datových centrech a ve firemních serverech. Výrobce navíc slibuje vydání 8TB nástupce disku a to již příští rok

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama