seagate-predstavil-svetove-nejrychlejsi-6tb-pevny-disk
Novinka Seagate představil světově nejrychlejší 6TB pevný disk

Seagate představil světově nejrychlejší 6TB pevný disk

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

8. 4. 2014 11:00 2

Světový výrobce paměťových zařízení, společnost Seagate Technology oznámila vydání údajně nejrychlejšího 6TB pevného disku na trhu. 

Reklama

Tento disk nese označení Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD v.4, z čehož vyplývá, že má klasický 3,5palcový formát. O jeho přípravě jsme Vás informovali již v únoru. Disk není určen běžných spotřebitelům, ale spíše pro firemní použití, což je patrné už z označení Enterprise. Disk najde své využití především v cloud serverech, rozsáhlých datových centrech a podobných systémech.

Kapacita disku je pouze jedním z aktiv, kterými se nový přírůstek pochlubí. Seagate totiž prohlašuje, že tento je jeho nový produkt o 25% rychlejší než konkurence. Je pravda, že konkurence není v současnosti příliš veliká a má podobu jediného, heliem plněného, disku Ultrastar HE6 od HGST

Seagate představil světově nejrychlejší 6TB pevný disk
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv Seagate avizuje vysokou rychlost zápisu a čtení, na svých stránkách zatím skutečné hodnoty neodhalil. Konkurence od HGST dosahuje sekvenční rychlosti přenosu až 177 MB/s. Tento rozdíl přenosových rychlostí si lze vykládat třeba využitím 12 Gb/s SAS rozhraní, což je alternativa k SATA III (6 Gb/s) rozhraní. Ale výrobce tvrdí, že bude k dostání varianta se SAS i SATA. O důležitá firemní data na disku se také bát nemusíte, využívá totiž technologii Instant Secure Erase, která zajišťuje jejich šifrování. 

Nutno dodat, že šest použitých ploten disku se točí rychlostí 7200 otáček za minutu. Pokud celých 6 TB nevyužijete, součástí série je také 5TB, 4TB a 2TB varianta disku. Konstrukce disku by měla být klasická a disk by tedy neměl být vyplněn héliem jako tomu je u 6TB disku od HGST. O ceně se bohužel zatím výrobce nezmiňuje, ale doufejme, že se Seagate pokusí pokořit konkurenci, jejíž disk je k dostání za ceny od 725 do 1 500 dolarů, což je poměrně široké rozmezí.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama