mwc-2014-alcatel-chce-notebooky-pohanet-telefonem-bezdratove
Novinka MWC 2014: Alcatel chce notebooky pohánět telefonem. Bezdrátově!

MWC 2014: Alcatel chce notebooky pohánět telefonem. Bezdrátově!

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

24. 2. 2014 15:00 1

Jedno zařízení, které pro ostatní obstará výpočetní výkon i úložiště. To je myšlenka, která není nová, ale Alcatel ji povýšil na novou úroveň. Zrušil totiž dráty a jakékoliv pevné spojení.

Reklama

Mít jedno zařízení, které by fungovalo jako telefon a pracovní počítač. To je vize nejednoho výrobce mobilních telefonů. Můžeme se podívat třeba na Morola Lapdock nebo PadFone od Asusu. Telefon lze proměnit v tablet a před pár lety šlo i tento dok ještě vložit do klávesnice. Měli jste tedy 3 zařízení v jednom. Ale Asus není sám. Alcatel OneTouch teď na Mobile World Congress 2014 představil svůj prototyp.

MWC 2014: Alcatel chce notebooky pohánět telefonem. Bezdrátově!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten ale funguje zcela jinak. Notebook má vlastní baterii, klávesnici, touchpadu, reproduktory a jediný konektor – micro-USB na napájení. Součástí je ještě nedotykový 11palcový IPS displej s rozlišením 1920 × 1080 pixelů. Uvnitř jsou už jen takové drobnosti, jako WiFi a Bluetooth nebo Hotknot. Tyto 3 technologie jsou totiž základem pro využití telefonu jako zdroje obrazu a výpočetního výkonu.

Pomocí technologie Hotknot od MediaTek (která je ekvivalentem NFC, ale nepotřebuje NFC čip a cívku, nýbrž pouze kapacitní dotykový displej jakéhokoliv telefonu) se hloupý notebook spáruje s mobilem. Přes WiFi je pak z telefonu posílán obraz, přes Bluetooth je naopak připojena klávesnice a touchpad. Obrazovka na notebooku by přitom měla být rozšířením té z telefonu. Při příchozím hovoru se zobrazí volající na telefonu a na počítači byste měli být schopní dále pracovat.

MWC 2014: Alcatel chce notebooky pohánět telefonem. Bezdrátově!
i Zdroj: PCTuning.cz
MWC 2014: Alcatel chce notebooky pohánět telefonem. Bezdrátově!
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to sice moc pěkné, ale vidím zde zásadní problémy. Prvním bude zcela jistě obrovský vliv na výdrž baterie v telefonu, která půjde rapidně dolů. Druhý problém bude pravděpodobně cena. Tento hloupý notebook, který jako by z oka vypadl počítači MacBook Air 11, je totiž taktéž hliníkový a Full HD IPS displej také nebude levný. Alcatel ovšem slibuje, že bude levný a výdrž baterie bude celý den. Prozatím se ale jedná o prototyp a plně funkční model bude nejprve na veletrhu IFA v září, reálná dostupnost možná někdy příští rok.

Další fotografie a video naleznete na serveru Engadget.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama