projet-tango-od-google-mapovani-3d-prostredi-pomoci-chytreho-telefonu
Novinka Projet Tango od Google - mapování 3D prostředí pomocí chytrého telefonu

Projet Tango od Google - mapování 3D prostředí pomocí chytrého telefonu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 2. 2014 10:00 6

Lenovo před nedávnem odkoupilo za 2,91 miliardy dolarů od Google značku Motorola. Dohoda o prodeji však nezahrnovala skupinu Advanced Technology and Projects, kterou si Google rozhodl nechat.

Reklama

Tento team stojí za řadou projektů, jako byl například modulární telefon Project Ara. Nyní tato skupina představila svůj nejnovější projekt, nazvaný Tango, který by měl být dalším krokem v mapování a snímání rozšířené reality

Projet Tango od Google - mapování 3D prostředí pomocí chytrého telefonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Projekt Tango je v podstatě speciálně navržený telefon, který je vybaven dvěma zadními fotoaparáty. Jeden slouží jako běžný 4 Mpx fotoaparát nahrávající prostředí, kdežto druhý fotoaparát funguje jako kamera snímající pohyb. Telefon je dále vybaven hloubkovým senzorem a dvěma procesory, které zpracovávají tzv. "počítačové vidění". To sice na první pohled nevypadá jako převratná technologie, ale tento systém má jistě veliký potencionál. Může totiž měřit a mapovat 3D prostor kolem uživatele, což může mít poměrně široké uplatnění. 

Projet Tango od Google - mapování 3D prostředí pomocí chytrého telefonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle vedoucího projektu Johnnyho Lee umožňují senzory telefonu zpracovávat více než čtvrt milionu 3D záznamů za sekundu, čímž je snímáno 3D prostředí před telefonem v reálném čase. Prostředí je poté převáděno na 3D model. V následujícím videu jsou představeny možnosti tohoto nevšedního zařízení.

Zřejmý potenciál tohoto projektu tkví v navigaci. Telefon by totiž mohl napomoci například lidem se zrakovým postižením najít cestu v interiéru budovy a upozorňovat je na překážky. Projekt by mohl být využit také jako prostředek ke snímání rozšířené či virtuální reality a dokonce i ke tvorbě her. 

Google vyvinul 200 prototypů zařízení Tango, které bude distribuovat k vývojářům. Nutno přiznat, že je tato technologie stále ve velice rané fázi a svoje uplatnění si tepve hledá. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama