keepod-flash-disk-s-operacnim-systemem-pro-socialne-slabe
Software Novinka Keepod – flash disk s operačním systémem pro sociálně slabé

Keepod – flash disk s operačním systémem pro sociálně slabé

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

9. 2. 2014 08:00 18

O co se vlastně jedná? Tým stojící za Keepod vyvinul první USB flash disk, který je vybaven nezávislým standardizovaným nabootovatelným operačním systémem a je zároveň velice levný.

Reklama

Keepod jinými slovy umožňuje chod operačního systému na starších počítačích a to prakticky nezávisle na jeho hardware. Do počítače zkrátka stačí zasunout USB flash disk a nabootovat operační systém, přičemž minimální požadavky na PC, kde je systém spouštěn zahrnují 1 GB RAM paměti, x86 procesor a zobrazovací zařízení s rozlišením alespoň 1024 × 768 pixelů.

Keepod – flash disk s operačním systémem pro sociálně slabé
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tedy ideálním systémem pro starší a slabší počítače. Nutno dodat, že bootovat lze pouze na zařízeních podporujících standard USB 2.0. Zmíněný operační systém je založen na bázi Linux a nalezneme na něm předinstalované aplikace jako je VLC Media Player, FileZilla FTP nebo služba Steam. Nechybí ani kancelářský balík LibreOffice. 

Keepod byl vyroben především pro lidi, kteří si nemohou dovolit sestavit nové PC, tedy pro sociálně slabší lidi z rozvojových zemí. Hlavní cílovou skupinou, pro kterou byl tento systém vyvinut, jsou obyvatelé slumů ve městě Nairobi v Keni. V těchto oblastech je hlavním problém vzdělání, které lze pouze těžko zajistit, vzhledem ke zdejší chudobě. 

Keepod – flash disk s operačním systémem pro sociálně slabé
i Zdroj: PCTuning.cz

Keepod, který stojí pouhých 7 dolarů (150 Kč), by mohl ve zmíněných oblastech do jisté míry přispět ke vzdělanosti a přístupu k informacím. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama