maxwell-se-blizi-i-kdyz-je-asi-jiny-nez-cekate
Novinka Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte

Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 2. 2014 16:55 5

První Maxwell čip GM107 už dorazí za pár dní, podívejme se, zdali je nový nebo ne?

Reklama

Před nedávnem jsme se zabývali krapet čipem GM107, který by měl být prvním Maxwellem. Trochu jsem se unáhlil, a řekl, že o žádný Maxwell nejde a jde jen o přejmenovaný GK107, neboli Kepler refresh. Oboje je pravda napůl, pojďme se na to podávat podrobněji. Začněme trochou teorie a faktů, první karty GeForce s tímto čipem vyjdou v druhé polovině ůnora, pokud se nepletu, samply jsou dokonce i v Čechách. Karty budou dvě, GeForce GTX 750 a GeForce GTX 750 Ti. Obě mají stejné jádro, GM107. Co už asi můžeme říci, jsou jejich specifikace, jelikož je už několikrát internet "vyjevil". Ty jsou ale mylné!

GeForce GTX 750 Ti staví na plném čipu, tedy disponuje 960 CUDA jádry, 80 texturovacími jednotkami a 16-ti ROPs. Frekvence referenční karty jsou někde kolem 1GHz základ, upřímně jsem je nezjišťoval ale tipuji. Karta bude vybavena jedním nebo dvěma GB paměti. Sběrnice je 128-bitová. Levnější GTX 750 má pak aktivních jen 768 CUDA, 64 texturovacích jednotek a 16 ROPs. Sběrnice pamětí je shodná s první kartou. Kapacita bude jen 1 GB. Toť papírové specifikace karet, co ale jádro, co je pohání.

UPDATE: Pravé specifikace jsou naprosto jiné, utility na čtení dat GPUz totiž počítají, že SMX blok Maxwellu je stejný jako Kepler, což je omyl. Ten je zcela odlišný, a počet CUDA, TEX je zcela jiný. Však uvidíte sami.

Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte
i Zdroj: PCTuning.cz
Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Jádra GK107 a GK106

Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte
i Zdroj: PCTuning.cz

GM107 (verze GM107-300-A2)

Když mi můj zdroj (významný výrobce grafik) tvrdil, že GM107 je v podstatě přejmenovaný GK107, neměl zcela pravdu. Jak ukazuje obrázek, jádra jsou velikostí hodně podobná, ovšem ne stejná. Jádro GM107 je zcela nový čip, ovšem s Maxwellem má společného jen málo, je to stále spíše Kepler 2.0 (neboli Kepler refresh) , podle parametrů, jde o jakýsi "hybrid" mezi GK107 a GK106. Podívejme se do srovnávací tabulky, hned to bude jasnější:

Maxwell se blíží, i když je asi jiný než čekáte
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled tedy můžeme nabýt dojmu, že GM107 je vlastně GK107, pohled na specifikace nás ale vyvede z omylu. Počet CUDA a TEX jednotek je totiž mezi menším GK107 a větším jádrem GK106, sběrnice pamětí ale zůstala 128-bitová. Plocha nového čipu je jen o 25 procent větší než má GK107, počet CUDA ale narostl o 66 procent. Jak toho Nvidia dosáhla zatím nevíme, zřejmě významně navýšili hustotu tranzistorů. Je ale jisté, že 28nm výrobu Nvidia řádně vyždímala. Čip má tedy dostatek jednotek, sic jej úzká sběrnice pamětí měřitelně brzdí, ale podařilo se je dostat na relativně malou plochu. To přináší hlavně zlepšení provozních vlastností.

Nový čip, ať už budeme věřit, že je to Maxwell nebo Kepler 2.0, je totiž extrémně efektivní. Ani jedna z nových karet nepotřebuje přídavné napájení, přesto mají výkon jako karty současné generace s přídavným napájením. Pokud srovnáme například GeForce GTX 650 Ti Boost, která má přibližně shodný výkon s GeForce GTX 750, je rozdíl v příkonu a TDP významný. 110-130W (verze Ti a Ti Boost) proti nějakým méně než 65W u GeForce GTX 750. Jaký ale bude výkon, spotřeba a všechny vlastnosti si řekneme až někdy příště. Zřejmě v recenzi obou nových karet.

Na závěr ještě zacvrlikal na okně "vrabec" a prozradil několik málo novinek. Titan Black spatří oficiálně světlo světa v březnu, v prodeji bude ale už od února. Prostě se jen tak objeví v obchodech, bez slávy a pompézních uvedení. Opravdový Maxwell pak prý dorazí v létě, Computex to jistí. Prý půjde o skutečně novou architekturu, Maxwell se vším všudy. Do té doby bude Maxwell existovat jen jako "Maxwell 0.5" v podobě GM107.

Zdroj: Internet, Nvidia, TechpowerUp, Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama