nvidia-predstavila-diskretni-grafickou-kartu-geforce-820m
Novinka NVIDIA představila diskrétní grafickou kartu GeForce 820M

NVIDIA představila diskrétní grafickou kartu GeForce 820M

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

15. 1. 2014 09:00

Poměrně v tichosti zveřejnila společnost NVIDIA první informace o svojí nové diskrétní grafické kartě, která je založena na novém GPU GM117.

Reklama

Tímto krokem NVIDIA zahájila svůj přechod na další generaci grafických čipů s architekturou Maxwell. Hlavním aktivem grafických čipů nové generace by měla být jejich větší energetická účinnost a tudíž i nižší spotřeba. Tento fakt by ale neměl být vykoupen výkonem a na grafické kartě, založené na GPU GM117, bychom měli moci pohodlně hrát i náročnější hry. 

Mobilní grafické karty série 800 s GPU GM117 by měly podle serveru Fudzilla zcela nahradit karty, založené na jádru GK208, využívající architekturu Kepler. Nahrazeny tedy nejspíše budou grafické karty GeForce GT 630 a GT 640 a posléze asi také GT 650. 

NVIDIA představila diskrétní grafickou kartu GeForce 820M
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Podle informací na oficiálních stránkách výrobce by měla být chystaná karta, určená pro notebooky a ultrabooky, až 2,5× výkonnější než integrovaný grafický čip Intel HD 4400, který je integrován v procesorech architektury Haswell. Podporovány by měly být technologie jako OpenGL 4.4, Open CL 1.1 a DirectX 11.2 API. Kromě toho by měla nová grafická karta disponovat technologií NVIDIA Optimus, která by měla inteligentně optimalizovat grafický výkon notebooků podle aktuálních požadavků.

O nových čipech toho je zatím známo pramálo. Zatím nelze ani potvrdit či vyvrátit dřívější zvěsti, které hovořily o tom, že budou grafické karty s Maxwell architekturou disponovat integrovaným CPU od ARM. Této integrace se ale nejspíše skutečně dočkáme až s příchodem desktopových grafických karet Maxwell. Každopádně na podrobnější informace si budeme muset počkat do oficiálního vydání, které by mělo proběhnout patrně na přelomu ledna a února. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama