zadne-nove-grafiky-v-2014-kepler-ceka-dalsi-rok
Novinka Žádné nové grafiky v 2014: Kepler čeká další rok!

Žádné nové grafiky v 2014: Kepler čeká další rok!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 1. 2014 19:00 60

Čekali jste Maxwell? - Budete zklamaní, žádné nové grafiky letos nečekejte ani od AMD ani od Nvidie. Bída!

Reklama

Je to až neuvěřitelné, ale architektura Kepler tu s námi bude další rok! To znamená už třetí. Už jsme se všichni těšili, že Maxwell foukne trochu svěžího větru do zatuchlé nabídky čipů Nvidie, bohužel se tak nestane. Ale začněme od začátku ..

Žádné nové grafiky v 2014: Kepler čeká další rok!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kepler tu bude "strašit" další rok ... :)

Architektura Kepler byla uvedena v roce 2012, konkrétně na začátku roku 2012. Vývoj skončil v roce 2011. Pokud si s námi tedy "odkroutí" i celý rok 2014, bude mít na "krku" už tři křížky. Tři roky stará architektura v produktech roku 2014, je to smutné. Bohužel bude tomu tak. Jak se totiž ukazuje, všechny "nové" mobilní (nedej Bože i desktopové) grafiky GeForce GTX 800 staví stále na jádru GK104. Mají víc paměti, vyšší frekvence a o kousek vyšší výkon - to je ale vše. Stále to samé, staré jádro.

Výroba TSMC je tragická, a nových 20nm čipů se prý letos vůbec nedočkáme. To znamená jediné, žádné High-endové jádro na 20nm výrobě prostě nevyjde, ať od AMD ani  od Nvidie. Celý rok tedy v High-endu vydrží jádro Hawaii a GK110. Oba výrobci chystají drobné obměny karet, ale nic zásadního. Nvidia někdy na přelomu měsíců ledna a února uvede duální kartu GeForce GTX 790. Ta bude postavená na dvojici osekaných jader GK110, její výkon bude ultimátní, cenovka vás ale porazí. Hovoří se o 1500 USD za kus. Druhou novinkou, i když to tak nazvat moc nejde, bude Titan Black nebo GeForce GTX 780 Ti s 6GB paměti. Já tipuji, spíše na Titan Black. Zkrátka plné jádro GK110 a 6GB paměti, opět s prémiovou cenou, minimálně 1000 USD. A to je vše, Maxwell založený na GM204 zřejmě světlo světa nespatří ani ve třetím nebo čtvrtém kvartále. Měl být totiž vyroben na 20nm a to se nestane ...

Abychom jen neskuhrali na tu bídu, Maxwell opravdu v únoru vyjde. Půjde ale o malé jádro určené do notebooků a karet střední nižší třídy. První desktopová karta bude náhrada za GeForce GTX 650, tedy opravdu slabá karta, ovšem také jedna z nejprodávanějších vůbec. Smysl osvěžit právě tento segment tedy dává smysl. Jádro GM107 je pak určené do ultrabooků, slabších strojů. Co o Maxwellu víme? - Celkem málo, ovšem něco ano. Jádra CUDA jsou víceméně stejná s Keplerem, výkon také naroste jen málo. Výrobní proces je stále 28nm. Velkou novinkou je ale efektivita a spotřeba, Maxwell bude úspornější, efektivnější a přesto výkonnější (o kousek) než Kepler. Škoda, že byl zrušen čip GM104 jako náhrada GK104, mohlo to být zajímavé. Jak vše dopadne tedy teprve uvidíme, ale vyhlídky nejsou dobré. Někteří novináři si myslí, že oba výrobci 20nm čipy vůbec neuvedou ani v roce 2015, ale počkají rovnou na 16nm výrobu. To je ale hudba daleké budoucnosti.

Poselství do roku 2014 je jasné, výkon budou držet v ruce stále GeForce GTX 780 Ti a Radeon R9 290. Předražený Titan Black nebo duální GeForce jsou jen excesy, než karty pro české hráče. Na nic novějšího se čekat nevyplatí, kupujte co je na trhu nyní, vydrží to v nabídce celý rok.

Zdroje: VideoCardz, SemiAccurate, vlastní, internet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama