chysta-amd-dual-gpu-radeon-r9-290x
Novinka Chystá AMD dual-GPU Radeon R9 290X?

Chystá AMD dual-GPU Radeon R9 290X?

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

20. 11. 2013 08:00 8

Čínský server VR-Zone přichází se zprávou, že AMD v současné době vyvíjí novou dvoučipovou grafickou kartu vycházející z Radeonu R9 290X. 

Reklama

Podle spekulací by měl být nový Radeon označen jako R9 290X2. Karta by měla být založena na dvou čipech Hawaii XT a měla by vycházet ze současné high-endové jednočipovky R9 290X.

Dual-GPU karta je podle všeho zatím ve stádiu návrhu, který, jak se dá očekávat, naráží na problémy se spotřebou energie a také s vysokými provozními teplotami a tudíž i problémem s chlazením. Z toho vyplývá, že pokud karta opravdu spatří světlo světa, nebude tomu v brzké době. VR-Zone také uvádí, že kódové označení chytané karty je "Vesuvius", což je. vzhledem k vysokým teplotám, které bude chystaný přírůstek patrně produkovat. poměrně trefné. Navíc byly podle různých sopečných ostrovů kódově označeny i nedávno vydané GPU ze série R200. 

Chystá AMD dual-GPU Radeon R9 290X?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová grafická karta "Vesuvius" by mohla vypadat  podobně jako současná high-end dvoučipová grafika AMD Radeon HD7990

Specifikace zatím samozřejmě nejsou známy a v nejlepším případě se tedy můžeme těšit na kombinaci dvou plnohodnotných jader Hawaii XT, které byly použity u modelu Radeon R9 290X. Tato představa je ale poměrně nereálná, protože karta by při této konfiguraci nabídla 5632 stramovacích procesorů, 352 TMU, 128 ROP a 8 GB GDDR5 pamětí, využívajících 512 bitové rozhraní.

Nezbývá nic jiného, než počkat na oficiální vyjádření od AMD, které bychom díky těmto spekulacím snad mohli očekávat již brzy. 

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama