intel-chce-vice-prosadit-thunderbolt-externimi-kartami-rozsiri-soucasne-desky
Novinka Intel chce více prosadit Thunderbolt. Externími kartami rozšíří současné desky

Intel chce více prosadit Thunderbolt. Externími kartami rozšíří současné desky

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

16. 11. 2013 06:00 5

Díky této kartě dostanou vybrané základní desky rozhraní Thunderbolt 2, i když nemají řadič a konektory integrované přímo na desce.

Reklama

V současnosti existuje již 2. generace rozhraní Thunderbolt, které je ale stále výsadou spíše počítačů a notebooků Apple. Samozřejmě některé základní desky i notebooky jiných značek jsou tímto rozhraním vybaveny, mnoho jich ale není. To chce Intel změnit. Chce výrobcům a partnerům nabízet externí Thunderbolt karty.

Intel chce více prosadit Thunderbolt. Externími kartami rozšíří současné desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním výrobcem, který takovouto rozšiřující kartu bude nabízet, je Asus (ten již podobnou kartu měl, ale do prodeje se nedostala kvůli nutnosti mít certifikaci od Intelu). Jmenuje se ThunderboltEX II, ale jednotlivé karty by se od sebe neměly lišit, změní se jen design a nálepka. Karta se zastrčí do PCI-Express ×4, propojí se na základní desce s GPIO (General Purpose Input/Output) a z venku pak k používanému DisplayPort konektoru (tedy buď na desce v případě používání integrovaného grafického jádra, nebo na výstup z grafické karty).

ThunderboltEX II je určený pro desku Asus Z87 Pro (základní deska bude muset být Thunderbolt ready) a dostupný bude v prosinci. Certifikace pro další desky prý přijde během příštího roku. Karta je založen na rozhraní Thunderbolt 2, které umožňuje datovou rychlost až 20 Gb/s jak pro data, tak i pro obraz skrze protokol DisplayPort. Jedním kabelem lze připojit sériově až 6 zařízení.

Zdroj: TechPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama