amd-odlozilo-uvedeni-radeonu-r9-290-x
Novinka AMD odložilo uvedení Radeonů R9 290(X)

AMD odložilo uvedení Radeonů R9 290(X)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 10. 2013 15:37 20

Mnozí z vás čekají, že příští týden bude uveden Radeon R9 290X, nebude tomu tak! UPDATE!

Reklama
AMD odložilo uvedení Radeonů R9 290(X)
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace Radeonů R9 290 a R9 290X jsou jasné už celkem dlouho. Mnoha magazíny a napříč mnoha diskusními fóry proběhlo datum 15. října jako "Den D". Bohužel, pro mnohé bude úterek zklamáním, uvedeno nebude nic. Prvotní slajdy sice tento datum ukazovaly, AMD jej ale poté zrušilo a představení se posunulo dále do měsíce října. Zcela prvotní datum konce NDA byl ale listopad, datum 15. října nebylo nikdy myšleno jako uvolnění NDA na karty a jejich prodej. Pokud jste se těšili na úterý, tak se budete těšit ještě déle - několik týdnů.

Finální datum AMD novinářům nesdělilo, ano, čtete správně - v tento okamžik datum ještě není definitivně dané. Nějaké datum sice poslali, s tím ale, že bude doručena ještě nějaká nová várka informací o R2-290 sérii, s tím, že datum bude upřesněno. Stále víc se ale hovoří o datu uvedení Battlefield 4 nebo několik hodin (dní) před herní událostí. Hra bude uvedena 29.října. O tom, že se nic nechystá na příští týden referují i obchodníci, nemají o R9 290 žádné zprávy ani potvrzené dodávky prvních kusů. Podle mého zdroje není za posunem nic jiného, než nedostatek karet na launch. AMD tentokrát žádné vlastní karty nedělá, a koupilo produkci různých značek - třeba kompletní první sérii od Asus. Spousta recenzentů karty ani nemá, a nejde o žádná malá jména, ale o velké Evropské magazíny (Německé, Francouzské).

AMD odložilo uvedení Radeonů R9 290(X)
i Zdroj: PCTuning.cz

Na svět se také dostalo několik slajdů z prezentace. Ukazují nám, že Hawaii má čtyři Shader Enginy proti dvěma u Tahiti. Tím také narost počet Geometry Enginů na dvojnásobek a tedy i geometrický výkon čipu. Hawaii zvládne až 4 miliardy trojúhelníků, tedy dvojnásobek čipu Tahiti. Díky většímu počtu SP procesorů narost i výpočetní výkon. Stejně to platí pro výkon texturovacích a ROP jednotek. Nárůsty jsou 30 a 100 procent. Plocha jádra se zvětšilo o 24 procent na 438mm2. Parametry jsou impozantní, pokud bychom počítali jen na papíře, herní výkon musí narůst minimálně o 20-30 procent a výše. To ale také víme, pokud je Titan o 23 procent nad GHz edicí HD 7970, je jasné, že jej R9 290X dožene a mnohde i předežene, disponuje brutální hrubou silou. Po osmi měsících kralování, Titan bude muset ustoupit z trůnu. I tak ale GTX 780 a Titan nový Radeon řádně potrápí, přetaktovaná GTX 780 totiž Titan poráží i o 10-15 procent, což bude na výkon R9 290X stačit s přehledem. R9 290X totiž žádný mistr taktování není (proti Tahiti), končí někde na 1,1-1,15 GHz - to jest nárůst výkonu někde 19 procent nad default (počítal jsem průměr 960 MHz).

Pokud je totiž přetaktovaná GTX 780 (viz náš Lighting) výkonnější o 15 procent nad Titan, přetaktovaný R9 290X bude jen kousek nad ní. Majitelé vylepšených GTX 780 se tedy bát o svůj výkon nemusí. Stejně tak i majitelé Titanů, ten jde totiž také celkem dobře taktovat, někdy až o 20 procent. Výkonem tedy bude dávno na R9 290X stačit i tak.

Za připomenutí také stojí ceny, začíná se čím dále potvrzovat cena Radeonu R9 290X někde mezi 599-699 USD, američtí tvůrci sestav si ale třeba za druhý R9 290X do sestavy počítají i 849 USD, což je šílená cena. Cena v Evropě by tak mohla být někde mezi 550-650 EUR, což potvrzuje i uniklý ceník MSI. V ČR očekávám startovní ceny z naší tabulky nahoře, plus mínus pár stokorun. Na druhou stranu, AMD ještě finální ceny opravdu neoznámilo, což vzhledem k dalekému uvedení karet není ani nic divného. Závěrem tedy, příští týden se netěšte - nic se uvádět nebude, nic se ani nebude prodávat. Nakonec to vypadá, že Radeon R9 290X si v ČR koupíte až těsně před koncem října, popřípadě v listopadu. Škoda.

UPDATE: Nakonec to vypadá, že recenze a možná i prodej R9 290X bude 24.října a R290 31.října. Může se to ale ještě měnit, nic není definitivní.

Zdroj: opět tajný, jak jinak :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama