micron-zacal-rozesilat-vzorky-novych-pameti-hybrid-memory-cube
Novinka Micron začal rozesílat vzorky nových pamětí Hybrid Memory Cube

Micron začal rozesílat vzorky nových pamětí Hybrid Memory Cube

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 10. 2013 09:00 6

Naskládat pár vrstev na sebe, uvnitř vytvořit komunikační cesty a máme velmi rychlou paměťovou kostku. Příští rok se přesune do masové výroby.

Reklama

Nový typ paměti, Hybrid Memory Cube (HMC), od společnosti Micron Technology, se zdá být dokončen. Společnost totiž oznámila, že již rozesílá vzorky těchto pamětí. Ty jsou jako z jiného světa. Jeden čip v podstatě může nahradit celý modul operační paměti. Využívá k tomu vrstvení a vnitřní propojení všech vrstev. Úplně vespod je základní destička s kontakty pro připájení na základní desku. Nad ní je paměťový řadič a pak už jen několik vrstev DRAM pamětí. Ty mají vnitřní propojení mezi všemi vrstvami (Through-Silicon Vias, TSV).

Micron začal rozesílat vzorky nových pamětí Hybrid Memory Cube
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma Hybrid Memory Cube

Díky tomu toto jediné balení dosahuje paměťové propustnosti až 160 GB/s a to prý při spotřebě o 70 % nižší. Micron rozesílá vzorky s kapacitou 2 GB tvořené čtyřmi vrstvami DRAM pamětí. 4GB paměť by prý mohla být ve fázi vzorků začátkem roku 2014 a masová výroba bude někdy během roku.

Micron začal rozesílat vzorky nových pamětí Hybrid Memory Cube
i Zdroj: PCTuning.cz


Fotografie ještě nezapouzdřeného prototypu

Za celým projektem stojí několik silných společností, mimo Micronu je to Samsung, ARM, HP, Microsoft, Altera a Xilinx. HMC se plánuje využít tam, kde je potřeba pracovat s velkým množstvím dat v operační paměti. Později se snad objeví i v běžných počítačích a mobilních zařízeních.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama