nove-radeony-r-200-predstaveny-tak-napul
Novinka Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 9. 2013 13:16 40

AMD na tiskovce neřekli téměř nic, ale byla to komedie! My vám prozradíme ten zbytek, co chcete vědět.

Reklama

Nejprve si řekněme, jak tragi-komické číslo probíhalo. Ve 21:00 místního času měl začít přímý přenos PR prezentace, jak už jsem vám řekl včera, vlastně nemělo být nic podstatného prozrazeno - což se potvrdilo. Bohužel stream nefungoval, Youtube zablokovalo přímý přenos kvůli porušení autorského práva u podkresové hudby! Ano, čtete správně, AMD pustilo na konferenci hudbu a kvůli tomu jim Youtube zamezilo přenos. Legrace pokračovala ..

Po hodině AMD změnili přenos z Youtube na Livestream, ten ale neunesl nápor 20 000 sledovatelů (dost málo, co? - to měla "Julča co má právo si sednout" tak za dvě minuty) a spadl nebo nejel zvuk. Po desáté hodině se přenos rozjel, trhaný ale jel. Prvních dvacet minut šlo, byla představena řada nových karet. Jak uvidíte dále, bez detailů, bez taktů, bez prezentace skutečných karet. Takže se potvrdilo i to, že se nic ukazovat nebude, což jsem tvrdil už před týdnem. Pak začala prezentace naprosto zbytečné funkce TruAudio, připadali jsme si jako na přehlídce zvukových karet a firem, o kterých nikdy nikdo neslyšel a až doteď se potáceli na hranici krachu. AMD jim ale pomohlo trochu se zviditelnit :) Grafická karta je o grafice, ne o zvuku - na to máme zvukové karty. Hodinu jsme usínali u naprosto nudných blábolů o zvuku a efektech. Nuda a ještě jednou nuda! Také to AMD dali lidé vědět, počet sledujících padal po tisících dolů.

Po hodině spaní přišla prezentace naprosto amatérské hry Lichdom, nějakého RPG s magií, nic co bychom tu už deset let neměli každý rok ve stejné podobě. Následovalo video s Ruby, které mi připadlo jako z pět let strarých Final Fantasy cut-scén, nerealistické odlesky, strnulá tvář Ruby i okolí. Hlavně, že se jí třásly vlasy TressFX. Zbytek byl opět nuda, prezentace MMORPG hry Star Citizen, která by mě dle prezentace nebavila ani vteřinu, hrůza. Zbytek už nestojí ani za komentář, systém Mantle se nikdy neprosadí, proprietární technologie nemají proti DX od Microsoftu šanci. Takových světoborných technologií jsme od AMD i Nvidie viděli moře, a kde dnes jsou.  Nedozvěděli jsme se nic pořádného, označení karet, pár názvů modelů a jejich fotky. O architektuře padlo jen pár strohých faktů. To my vám sdělíme víc ..

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

 Začněme schématem názvů karet, ten už známe dlouho ale přeci jen zopakujeme. Současná nejvýkonnější řada je R9, příští bude R10 nebo RX, následuje generace. Nyní jsme u druhé generace karet s GCN. Poslední čísla označují výkon karty ve své třídě. nejvyšší model je 290X.

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavé je pozicování karet vzhledem k výkonu v benchmarku Firestrike. Současný Radeon HD 7970 GHz má v tomto testu 6900 bodů, GeForce GTX 780 asi 8550 bodů. Titan utíká s téměř 8900 body všem kartám. Přejmenovaný Radeon HD 7970 GHz má jako R9 280X stejné skóre (asi 6800 dle AMD), to bylo jasné. Radeon R9 290X má ale dle grafu výkon kolem 8000 bodů, tedy pod GTX 780 i Titan.

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz
Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz
Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Další byly slajdy s představenými modely první vlny. Vidíme R7 260X, R9 270X a R9 280X. Všechno jsou staré, přejmenované modely - nezajímavé. S novými čipy bude jen R9 290 (X) a R7 260X.

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Nás samozřejmě zajímá pouze nejvyšší model, tedy karta s jádrem Hawaii. To ostatní už známe. Jak tvrdí AMD v prezentaci, jde o nejvýkonnější GPU jež vyrobili. Tedy ne karta, ale GPU což je samozřejmé, HD 7990 bude mít stále dost navrch. Podívejme se ale co vlastně R9 290X přináší, POZOR! Stále se jedná o neoficiální a nepotvrzené specifikace, ale však uvidíme :)

Nové Radeony R-200 představeny - tak napůl
i Zdroj: PCTuning.cz

Zabývat se R9 280X nemá smysl, specifikace jsou naprosto shodné s HD 7970 GHz, max Boost takt je 1,05 GHz a paměti jsou také taktovány stejně. Jedinou novinkou je asi fakt, že se na trh nedostane referenční řešení, ale výrobci přinesou hned upravené a taktované karty. Ty budou o kousek dražší, podle toho, co jsme i viděli na vlastní oči - s novými chladiči, zkrátka aby nevypadaly jako předchozí Radeony :) Jsou to maskované karty :)

To R9 290X je jiná káva. Výrobní proces stejný - 28nm. Počet SP procesorů je 2816 v 44 CU blocích. To znamená 176 Texturovacích jednotek a 44 RBE. Počet RBE je divný, ale pravdivý (dle blokového schématu Hawaii), řadič pamětí je totiž architektonicky "Ring Bus" a RBE jsou oddělené, flexibilnější než u Tahiti. Takt jádra a pamětí berte ještě s rezervou. V tabulce je 900 MHz pro jádro a 5000 MHz pro paměti. Sběrnice je 512-bitová a propustnost 320GB/s. Kapacita pamětí je 4GB. Výpočetní výkon v SP je 5 TFLOPs. Karta má maximální teoretickou spotřebu dle napájení 300W. A herní výkon? AMD prezentovala na Havaji výkon na několika hrách, vybrala si samozřejmě pasáže a nastavení, kde nemohl Radeon zklamat, byl proto rychlejší než Titan. V průměru ale bude výkon někde mezi GTX 780 a Titan. Odhalení a konec NDA na recenze je zatím stanoven na druhý týden října, zdali se něco změní - dáme vám vědět.

Zdroje: AMD, internet, Videocardz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama